Читај ми!

Курц: Споразумима отклоњене све препреке

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц оценио је да су договором Београда и Приштине у Бриселу отклоњене све препреке и да више ништа не стоји на путу отварања првих поглавља ЕУ са Србијом.

Себастијан Курц је, у интервјуу Танјугу, истакао да су ти споразуми од суштинског значаја.

"Они су били неопходни за приближавање ЕУ и доносе стабилност целом региону западног Балкана", истакао је Курц.

Посебно је четистао српском премијеру Александру Вучићу оценивши да је "још једном доказао да је велики државник који стратешки гледа на будућност".

Верујем, додао је аустријски министар, да грађани Србије, али и целог региона, имају разлог да се радују договору у Бриселу, јер он доноси доноси стабилност, а то је оно што сви желимо у региону.

Курц је поновио да је постизањем споразума отклоњена и последња препрека за отварање поглавља са Србијом."У Бриселу ћу у скалду с тим вршити притисак да дође до отварања поглавља", нагласио је шеф аустријске дипломатије.

Подсетио је да је Аустрија свесно са Србијом недавно организовала у Бриселу скуп "Пријатеља Србије" у циљу отварања поглавља.

Према његовим речима, тада је било још пар скептичних земаља.

"Међутим сада су, питања која су тада помињана, решена у дијалогу у Бриселу. Зато сматрам да отварању поглавља више нема ништа на путу, и ми ћемо то тражити", закључио је Курц.

Земљама региона не сме се ускратити перспектива у ЕУ 

Земљама Зпадног Балкана не сме се ускратити перспектива, јер без ње постоји опасност да се нека од држава окрене од ЕУ, упозорио је министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц истакавши да је Србија на добром путу. 

Оштро критикујући Атину због кршења Даблинског споразума, Себастијан Курц је у интервјуу агенцији АПА рекао да државе Западног Балкана не смеју бити запоставјене ни када је реч о питању избеглица, а често се, додао је, то догађало и у другим областима, преноси Танјуг.

Аустрија је, према његовим речима, посебно активна да се земље Балкана задрже на агенди ЕУ.

"Нико тако добро као Аустрија, која је суседна земља, не зна да свака нестабилност на терену, сваки конфликт, не само да може имати негативне последице по нашу привреду и радна места већ и нашу безбедност", упозорио је шеф дипломатије Аустрије.

Стога, објашњава, важи правило да када се помаже државама Западног Балкана помаже се и аустријској перспективи.

"Због тога ће Беч учинити све како би државе региона што боље подржао приликом њиховог приближавања ЕУ", прецизан је Курц.

Сматра да ситуација у државама Западног Балкана није тако црна.

Тачно је, каже, да је проблема било у Македонији, да нема даљег позитивног развоја у Босни и Херцеговини, али да, када се погледа напредак у Србији и реформе које су спроведене, може се рећи да је Србија на добром путу.

"Мишљења сам да постоји приближавање између држава које су још пре пар деценија биле у сукобу. То је нешто веома позитивно. Ако на Самиту о Западном Балкану остваримо надрегионалне инфраструктурне пројекте, ако постигнемо да границе буде јасно дефинисане, онда су то поново кораци које не треба умањивати", казао је Курц.

Уколико, међутим, Европска унија на државе региона буде гледала са вишине и укине им перспективу, постоји опасност да се нека од земаља окрене, упозорио је  шеф аустријске дипломатије.

Опасност види и у томе да се, како је рекао, у БиХ, али и на Косову снажно подрже радикалне исламистичке групације, са циљем да се усред Европе успоставе испоставе тих групација.

"То је непосредна безбедносна претња за нас као суседа. Због тога је потребна не само евроспка перспектива, већ јасно деловање против тога", рекао је Курц истакавши да је сарадња са државама региона у борби против Исламске државе и радикализације неопходна.

Говорећи о избеглицама са Блиског истока, Курц понавља да није био изненађен одлуком Мађарске да подигне зид јер, како је рекао, у  ЕУ не постоји јединствени прилаз проблему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару