Читај ми!

У Северној Koсовској Митровици славе споразуме из Брисела

Уз звуке сирена, колоне аутомобила окићене заставама Србије круже северним делом Косовске Митровице, чиме грађани изражавају задовољство због потписивања четири споразума у Бриселу.

Аутомобили се крећу од улаза у град до моста на Ибру, који раздваја северни од јужног дела Косовске Митровице, jaвља дописник РТС-а.

Чују се и пуцњи петарди и других пиротехничких средстава. Ситуација је мирна, a инцидената нема.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић оцењује да је споразум о формирању ЗСО гарант изградње боље будућности којој сви теже.

"Почетак формирања ЗСО је почетак бољег организовања за људе који живе у општинама са српском већином, али и не само то, Заједница ће помоћи и у изградњи међусобног поверења између народа, и сигуран сам да ће ЗСО бити у функцији свих грађана", навео је Јевтић у писаној изјави за медије коју преноси Танјуг.

Када је реч о повратку, Јевтић сматра да ће ЗСО утицати и помоћи у решавању неких од кључних проблема у овом процесу, али и опстанку Срба на Косову.

Јевтић верује у масовнији повратак Срба на КиМ, и наводи да су уложени велики напори како би се потписао споразум о ЗСО и искрено уверен да ће "даљи кораци у овом процесу бити кораци ка бољем сутра".

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић рекао је Танјугу да споразуми постигнути у Бриселу гарантују опстанак Срба на Косову и Метохији.

Ракић је истакао да су Срби на КиМ задовољни исходом разговора и споразумима који су постигнути данас у Бриселу, а да "осмех премијера Вучића након разговора говори више од речи".

"Ови споразуми обезбеђују опстанак Срба на КиМ и бољи живот, допринеће стабилизацији стања не само на Косову него и у региону, а надамо се да Приштина неће правити опструкције приликом имплементације договореног", навео је Ракић.

Председник Општине Грачаница Владета Костић рекао је Танјугу да ће Заједница српских општина бити фактор мира и корективни фактор политичког живота на КиМ.

Преко ЗСО биће омогућено решавање свих нејасноћа на релацији Срби са КиМ – приштинске институције и српске институције више нико неће моћи да означава као паралелне, истакао је Костић.

Изразио је наду да ће споразуми бити имплементирани, а да ће осим двојице премијера то гарантовати и представници међународне заједнице.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару