Читај ми!

Вучић: Данас постижемо договор о ЗСО

Премијер Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће на данашњој рунди дијалога Београда и Приштине бити постигнут договор о Заједници српских општина.

"Сигуран сам да ћемо данас постићи споразум о ЗСО, што је уједно и спровођење Бриселског споразума. То је веома важно за српску заједницу на Косову, за напредак у дијалогу са Приштином као и целокупну атмосферу на Западном Балкану", нагласио је Вучић у интервјуу бечком дневнику "Стандард", преноси Танјуг.

Према његовим речима, након овог споразума, биће могуће наставити са другим темама, као што је слободан проток капитала, робе и људи.

"Надам се да ћемо и друге теме, као што су телекомуникација, енергетика и мост у Митровици, моћи да решимо. То би донело више стабилности читавом региону", подвукао је Вучић.

Упитан да ли ће ЗСО имати извршна овлашћења, он је, нагласивши да не жели да говори лоше о колегама у Приштини, истакао да је неопходно направити компромисе, а то значи учинити уступке.

"Обе стране то морају чинити и у будућности, и мислим да се ради и о новој атмосфери. Нема више конкуренције као што је то било раније", уверен је Вучић.

На констатацију да ће на Самиту о Западном Балкану у Бечу бити конкретнија иницијатива за размену младих на Балкану, он је објаснио да су становници региона веома лош став имали једни према другима, деценијама, скоро вековима.

Подсетивши да је последњи састанак, пре него што се састао са албанским премијером Едијем Рамом, између шефова влада две државе одржан 1946. у Београду, Вучић је приметио да је то скоро седам деценија, али да се сада виђају редовно, свака два-три месеца и разговарају веома отворено.

"Мислим да делимо многа мишљења и да можемо да побољшамо заједничку будућност", оценио је премијер.

Додао је да је главна идеја била да сви треба да превазиђемо предрасуде, пре свега млади.

"Предрасуде и даље постоје. Превазилажење би могло бити за обе нације. Веома сам задовољан што је Еди прихватио нашу идеју. То је била наша иницијатива и функционише", објаснио је Вучић, оценивши да је етнички национализам на Балкану и даље снажан, али да може да се превазиђе тиме што бисмо "били одговорнији за добробит наших људи".

То би, како је додао, било велико достигнуће како за Албанце тако и све друге и добар пример како ствари у будућности могу да функционишу.

На констатацију да ће се у Бечу састати и са представницима цивилног друштва са којима ће разговарати и о недовољним медијским слободама, те упитан шта ће учинити да би побољшао ситуацију, Вучић је подсетио да су до сада донета три закона о медијима у сагласности са европским стандардима.

"То је ЕУ поздравила и чинићемо све што Унија сматра да морамо да радимо. Критика је више политичка тема, али смо спремни и видимо да постоје људи који се брину с тим у вези. Ми ћемо то решити на добар начин и побринути се за праву демократију. Спремни смо да права на слободу медија и медијске слободе побољшамо. Немам страх да то кажем"“, поручио је шеф српске владе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару