Читај ми!

Циљ самита у Бечу политичка и привредна стабилност

Најважнији циљ свих учесника предстојећег самита о Западном Балкану у Бечу мора бити политичка и привредна стабилност региона, поручио је премијер Србије Александар Вучић.

"За то је Србији и другим земљама региона потребна политичка подршка. Ми желимо поново да будемо на путу раста.То је за нас важно, а не некакве националистичке игрице, које неки желе да играју", рекао је Александар Вучић у интервјуу за немачки дневник Ханделсблат, преноси Танјуг.

Упитан да ли се немачка влада до сада премало бринула за Србију и Балкан, Вучић одговара да је управо обрануто - да ниједна влада земаља ЕУ региону не поклања толико пуно пажње, као влада у Берлину.

"Посебно канцеларка Ангела Меркел. Рећи ћу вам отворено - ни из једне друге земље ЕУ не долази толико пуно министара у Београд, као из Немачке. За велику подршку, посебно подршку Меркелове - ми смо захвални", рекао је Вучић.

Говорећи о проблему миграната који преко територије Србије покушавају да се домогну Западне Европе, Вучић је указао на потребу европског решења тог проблема.

Како је додао, кад су они у питању, Србија реагује озбиљно и одговорно.

''Према избеглицама се добро понашамо. Дајемо све од себе. Мигранти су задовољни односом према њима у Србији. До сада није било ниједног инцидента. Али проблем ми не можемо да решимо'', рекао је Вучић, додајући да сви у Европи морају веома тесно сарађивати.

Премијер Србије је рекао да се у Београду гради прихватни центар за око 1.000 миграната и да, поред тога, постоји центар у јужној Србији, а гради се и један нови у северној Србији.

''Зима долази. Морамо што је могуће пре избеглицама понудити боље услове'', рекао је Вуцић.

На констатацију новинара да многи мигранти долазе без папира, Вучић каже да многи тек у Србији први пут буду регистровани.

"Они из Грчке, преко Македоније, долазе до нас без икаквих папира'', рекао је Вучић.

Коментаришући ограду чијим подизање Мађарска покушава да заустави талас избеглица, Вучић је указао на добре односе Београда и Будимпеште, али и истакао да у том питању нема сагласности између све земље.

"Подизати жице - то не може решити ни један једини проблем у Европи. Мигранти ће једноставно наћи други пут ка Западној Европи. Подизање жице у Мађарској подсећа, нажалост, на прошлост у источној Европи'', рекао је Вучић.

Говорећи о људима са западног Балкана који покушавају да добију азил у Немачкој, Вучић је оценио да се ту, првенствено ради о Ромима.

Ми молимо зато да Немачка њима јасно смањи фианансијску помоћ и тада ће се проблем брзо решити, закључио је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару