Читај ми!

Николић: Никада нећемо признати независност Косова

Председник Србије Томислав Николић рекао је у разговору са Аугустином Кондеом, известиоцем Комитета за политичка питања и демократију Парламентарне Скупштине Савета Европе, да Србија ни под каквим притисцима неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије. Конде се данас састао и са Маjом Гојковић и Милованом Дрецуном.

Томислав Николић се састао са Аугустином Кондеом у оквиру његове припреме извештаја и резолуције Савета Европе о ситуацији на Косову и Метохији.

Председник Николић је, изразивши добродошлицу, нагласио да је Савет Европе за Србију веома значајна организација и прва у коју је Србија ушла у оквиру својих евроинтеграција, наводи се у саопштењу председниковог бироа за сарадњу с медијима, преноси Танјуг.

"Принципи на којима почива Савет Европе посебно у области борбе за људска права су и принципи за које се залаже Србија. Ми се боримо за то да сваки грађанин Косова и Метохије остварује сва права и зато смо и ушли преговоре са Приштином. Али ако то подразумева да Косово буде чланица ЕУ, онда те принципе ми не можемо да прихватимо", подвукао је председник Николић.

Коментаришући ситуацију у Србији, председник је рекао да је стање много боље него пре и подвукао да се активно ради на решавању свих проблема који још увек постоје.

"Ми смо задовољни третманом од стране Савета Европе, ми не можемо да мењамо ствари, али можемо много тога да кажемо. Свесни смо да по одређеним питањима постоје подељена мишљења и то ћемо увек да уважавамо, али по одређеним питањима никада неће доћи до промене нашег става. Србија никада и ни под каквим притисцима неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије", подвукао је председник.

На питање известиоца Парламентарне Скупштине Савета Европе шта очекује од наставка преговора са Приштином, председник је одговорио - што хитније формирање Заједнице српских општина.

"То је предвиђено Бриселским споразумом и од тога нећемо одступити", подвукао је председник Србије.

Конде се захвалио на председниковом исцрпном и искреном виђењу ситуације у Србији и региону и нагласио да остаје доследан примени истих стандарда и принципа за све земље.

Дрецун: Резолуција 1244 и даље актуелна за Србију

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун разговарао је са Кондеом о питањима остваривања људских права, успостављању демократских стандарда и борби против корупције и криминала на КиМ.

Дрецун је упознао Кондеа са активностима Одбора, истакавши активну улогу народних посланика у креирању политике Владе Србије према КиМ, саопштило је Одељење за односе са јавношћу Народне скупштине, преноси Танјуг.

Дрецун је поновио да Србија не види никакву перспективу у једнострано проглашеној независности Косова, што сматра актом сецесије и преседаном у међународном праву.

Додао је да су за Србију институције на КиМ привремене локалне институције, а никако државне, и да је Резолуција 1244 и даље актуелна за Србију.

Оценио је да је на КиМ упадљив недостатак демократског капацитета за остваривање људских права, како српске заједнице, тако и других неалбанских заједница, посебно Рома, али и младих Албанаца који не виде своју будућност на КиМ.

Дрецун је навео да се на Косову не поштују основна људска права, посебно право на живот и рад, угрожавају слобода кретања и безбедност, а косовска полиција и правосудни органи дискриминишу неалбанско становништво.

Сматра да је потребно да Срби имају институционални оквир, признат од Приштине и Брисела, који ће омогућити одржив живот на КиМ, што представља Заједница српских општина, а којој се Приштина противи.

Такође, Дрецун је додао да је у институцијама у Приштини присутна корупција, али и да су исте повезане са криминалним структурама, произашлим из паравојне организације ОВК, чији су предстравници укључени у политички живот на КиМ.

Србија пружа допринос изради објективног извештаја 

И председница Народне скупштине Маја Гојковић разговарала је са Кондеом. Рекла је да је Скупштина Србије спремна да пружи пун допринос изради објективног извештаја о ситуацији на Косову и Метохији и додала како верује да ће извештај бити објективан и одговоран, пише у саопштењу Народне скупштине, а преноси Танјуг.

Истиче да је Србија привржена примени Бриселског споразума као могућности да се нормализује живот грађана на Косову и Метохији.

Гојковићева је, током разговора, указала и на стање у области правосуђа на Косову и Метохији, које одражава поновно продужење притвора Оливеру Ивановићу, као и на то да су српски манастири и цркве, које су део српског културног наслеђа, често на мети, што не охрабрује Србе да остану на КиМ или да се врате у покрајину.

Председница Народне скупштине је навела и да ће Србија учинити све што може да заштити права Срба на КиМ, као и да ће инсистирати на формирању Заједнице српских општина која је договорена Бриселским споразумом.

Конде је указао да ће теме извештаја бити права грађана, јер је улога Савета Европе да на свакој територији, без обзира на њен правни статус, омогући да грађани уживају своја права и стандарде демократије и додао да је циљ периодичних провера унапређење стања људских права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару