Читај ми!

Гашић: Војска Србије је неутрална

Војска Србије је неутрална и жели да гради добре односе са војскама четири стуба наше спољне политике – САД, Русијом, Кином и ЕУ, изјавио је министар одбране Братислав Гашић, уз напомену да је приоритет Србије улазак у ЕУ. Србија може да сарађује са ким год жели, каже амерички амбасадор Мајкл Кирби.

Братислав Гашић је новинарима у Бујановцу, на питање да прокоментарише противљење ЕУ одржавању заједничке војне вежбе са Русијом у септембру, рекао да ВС има са више од 60 земаља света потписане уговоре о билатерално-војној сарадњи и да ти уговори и планови немају политичку конотацију, преноси Танјуг.

Напоменуо је да ВС има добру сарадњу са свим земљама са којима има потписане уговоре и да у оквиру те сарадње спроводи и одређене активности, попут војних вежби.

Како је додао, само са Националном гардом Охаја српска војска сарађује на 132 пројекта, од којих је један реновирање вртића "Наша радост" и музичке школе у Бујановцу, коју је обишао са амбасадором САД Мајклом Кирбијем.

Када је у питању укидање ћирилице у Вуковару, Гашић је приметио да нико није протестовао, а да сада нешто што је планирано још 2014. и што је на сајту Министарства одбране од 1. јануара ове године, одједном постаје "јако значајно питање".

"Војска Србије је неутрална и жели да гради добре односе са четири стуба наше спољне политике – САД, Русијом, Кином и ЕУ, а приоритет је улазак у ЕУ", истакао је Гашић.

Министар одбране је напоменуо да ће сви тенкисти који су освојили треће место на Тенковском биатлону бити награђени у складу са правилником Војске Србије. Рекао је да је један од учесника, десетар Миливоје Тијанић, оперисан због повреде кичме.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби поручио је да Србија може да сарађује са ким год жели.

На питање новинара како коментарише противљење ЕУ одржавању заједничке војне вежбе Србије са Русијом, Кирби је рекао да Вашингтон подржава заједничке војне вежбе, подсетивши на више заједничких вежби ВС и америчких снага.

Подсетио је и на сарадњу Војске Србије и америчких оружаних снага у бази "Југ", где је урађено много тога на помоћи јединицама Војске Србије да учествују у мировним мисијама.

"Србија је слободна и може да сарађује са киме год мисли да треба да сарађује", рекао је Кирби.

Кирби: САД ће помоћи УНХЦР-у

Након Бујановца, министар Гашић и амбасадор САД Мајкл Кирби обишли у прихватни центар за мигранте у Прешеву.

Амерички дипломата је новинарима рекао да су му мигранти у разговору пренели да се осећају пријатно и добродошло у Србији, поручујући да ће САД покушати да помогну УНХЦР, а самим тим и мигрантима у Србији.

"Драго ми је што сам јутрос имао прилике да прочитам да ће ЕУ дати одређена финансијска средства и надам се и верујем да ће Србија добити помоћ и из других извора", рекао је Кирби.

Он поручује да је битно размишљати дугорочније када су мигранти у питању, будући да долази зима.

Додао је и да би тимски рад, с обзиром на то да он постоји између државних органа у Србији, требало да постоји и од стране међународне заједнице.

Упитан за Прихватни центар за мигранте у Београду, Гашић је рекао да ће Влада оно што је обећала и реализовати и да мора да се направи прихватни центар који би могао да прими од 1.000 до 2.000 миграната.

"Мигранти кажу да једино овде, за разлику од свих земаља кроз које су прошли, имају максимално коректан и хуман однос и све потребне услове", рекао је Гашић новинарима, уз напомену да Србији недостаје значајна финансијска помоћ како би финансирала храну, лекове, средства за хигијену...

На питање новинара да ли је повећан рад војске и полиције на пољу безбедности, Гашић је рекао да је војска на располагању држави за све што је потребно, да полиција и војска раде 24 сата дневно и воде рачуна о безбедности како грађана Србије тако и миграната.

Гашић је додао да у Прихватни центар у Прешеву дневно дође и до 2.000 људи, а да је до тренутка његове посете данас било евидентирано 649 миграната.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару