Читај ми!

Вулин у Женеви о мигрантима

Председник Међународног комитета Црвеног крста Питер Маурер изразио је велико разумевање и поштовање за све оно што ради Влада Србије када су у питању мигранти, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Александар Вулин је рекао да је на састанку са Маурером договорено да се ради заједно на проценама шта нас чека, шта ће се дешавати ове зиме, колико људи још може да дође и, како је нагласио, то су подаци који ће Србији заиста бити од огромног значаја. 

Како је речено Танјугу у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Вулин је замолио председника Међународног комитета Црвеног крста да искористи свој ауторитет и ауторитет организације којом председава, да упозори међународну заједницу да се на Балкану дешава нешто што може да прерасте у хуманитарну катастрофу.

"То посебно када се подигне мађарски зид и када кретање миграната буде још више отежано. Сложили смо се да Србија није крива за овај проблем, али да се носи са последицама тог проблема и да се носи добро", рекао је Вулин.

Истакао је да је на првом месту скретање пажње међународној јавности шта се заправо дешава са приливом миграната у Србији.

"Србија није земља која је крива за проблем миграција, али је Србија транзитна земља, кроз коју пролазе стотине хиљада људи и сходно томе она мора да нађе одговарајући начин да одговори на њихове потребе. То без подршке међународне заједнице неће бити могуће", нагласио је српски министар рада.

Вулин је после састанака у згради "Палата народа" рекао Танјугу да ће Међународна организација за мигранте свој велики политички утицај ставити на располагање Србији и њеним потребама.

Нагласио је да је генерални директор Међународне организације за миграције Вилијам Лејси Свинг обећао Србији конкретну и брзу финансијску помоћ и запошљавање већег броја људи који ће се бринути о мигрантима.

Министар је подвукао да је Србија у Међународној организацији за миграције добила највише оцене за све што је њена влада урадила, као и за понашање према мигрантима.

Према његовим речима, оно што је чак значајније од материјалне помоћи која ће бити брза и важна, јесте то што Међународна организација за мигранте прихвата да се једини проблем миграције не одвија на Медитерану.

"Он се одвија на западном Балкану, посебно се одвија у Србији и време је да Међународна заједница то прихвати и да се сходно томе понаша", истакао је Вулин.

Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић рекао је да је то било право место за разговор, зато што је, како је навео, Међународни комитет Црвеног крста главни, или кључни фактор у међународној хуманитарној сфери, као и да је подршка те организације у овако озбиљним и кризним ситуацијама, као што је са мигрантима, веома важна.

"Тим пре, што је главни мандат Међународног комитета Црвеног крста боравак и рад у зонама конфликта, а то су управо оне зоне из којих добијамо највећи број миграната и процене и њихова гледишта заиста су веома значајни, како би ми могли да се оријентишемо и правимо стратегију за време које долази", рекао је Радовановић.

Српски министар рада састао се и са генералним секретаром Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Елхађом Ас Сајем, сталним представником Русије при УН у Женеви амбасадором Алексејом Бородавкином, генералним директором Међународне организације за миграције Вилијамом Лејсијем Свингом.

Гутерес: Приступ мигрантској кризи српске владе је за пример

Вулин се састао и са Високим комесаром за избеглице Уједињених нација Антониом Мануелом де Оливеира Гутерешом.

Проблем миграција је европски, а не српски проблем и захтева заједничку европску акцију, док је пример српске владе која дарежљиво помаже и хумано се односи према мигрантима, пример који треба сви други да следе, реко је данас Високи комесар за избеглице Уједињених Нација Антонио Мануел де Оливеира Гутереш.

Он је, након разговора са српским министром рада Александром Вулином, истакао да се Србији мора исказати доста солидарности, јер, како је рекао, као што су Срби солидарни према Сиријцима и другима који долазе, тако и остали европљани морају показати солидарност Србији.

"Ми ћемо радити заједно, како бисмо стекли услове за већу подршку ономе што српска влада ради у овом тренутку, а како сам већ рекао, то је пример који други треба да следе", рекао је Гутереш Танјугу.

Он је нагласио да заиста цени и да је дубоко захвалан због "веома дарежљивог приступа" српске владе и народа, који се суочавају са огромним приливом миграната, од којих је већина Сиријаца.

"Не само што их примате, већ им помажете на веома хуман начин. Надам се да ће ваш пример следити сви други који се суочавају са истим проблемом. То је европски, а не српски проблем и проблем који захтева заједничку европску акцију и ми смо разговарали баш о томе како да 'мобилишемо' све релевантне субјекте, како би осигурали ефикасни европски одговор на ту кризу и то значи да се Србији мора исказати доста солидарности", поручио је Гутереш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару