Читај ми!

Колико су близу избори у Војводини?

Владајућој коалицији у Војводини истиче мандат на пролеће. Док напредњаци изјављују да је неопходно да избори буду одржани што пре, демократе желе цео мандат у војвођанском парламенту. Део владајуће коалиције у Покрајини пристаје и на ранији термин.

Страначко полемисање о датуму избора у Војводини даје обрисе изборне кампање, иако избори нису расписани. Из табора напредњака поручују да није немогуће да они буду крајем године.

"Надам се да ћемо изборе имати што пре само из једног разлога, а то је – не само да се у Војводини не живи боље него да кренемо на пут да се живи исто као у остатку Србије, како смо кренули да правимо реформе у целој Србији, потребно је да то радимо и у Војводини", каже потпредседница СНС-а Зорана Михајловић.

Демократска странка се залаже за изборе на пролеће. Сваки други термин је, тврде, кршење Устава и Закона.

Мирослав Васин из ДС-а каже да постоје два случаја када може доћи до ранијих избора у Војводини: да о томе одлучују у покрајинској скупштини, што значи да ту већину треба да чини 61 посланик или да дође до пада покрајинске владе. 

"Ми у ЛСВ-у заиста не видимо због чега се диже толика халабука око датума избора, потпуно је свеједно да ли су избори у децембру, јануару, фебруару или марту, разлика је највише сто дана", каже Бојан Костреш из ЛСВ-а.

Коалиционим партнерима демократа, Лиги социјалдемократа Војводине и Савезу војвођанских Мађара, важније од датума јесте да покрајински и локални избори буду истовремено. Да ли ће тако бити – одлучују републичка и покрајинска администрација. Крајњи термин је 22. мај.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор каже да постоје процедуралне могућности за то да избори буду раније.

"Парламент треба да донесе одлуку на бази иницијативе најмање 30 посланика, одлука мора бити донета апсолутном већином, та посланичка могућност постоји. Да ли ће ико тим да се послужи у овом моменту апсолутно је непредвидиво, ја то не знам", каже Иштван Пастор.

У изборној години, са становишта политичке праксе, кажу аналитичари, није важно да ли ће избори бити на зиму или у пролеће, важнији је, наводе, однос политичких снага.

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је реч о појачаном интензитету политичко-медијске кампање, о што јачој драматизацији питања када ће избори бити одржани.

"У стварности то нешто нарочито не мења ствари, ја мислим да, ако посматрамо истраживање јавног мњења, тенденција је таква да шест месеци раније или шест месеци касније суштински не мења ништа", каже Дејан Вук Станковић.

Од 120 места у војвођанском парламенту демократе имају 49 мандата, напредњаци 26, посланичка група коју предводе социјалисти 12 мандата, Лига социјалдемократа Војводине два мање, Савез војвођанских Мађара седам, а радикали и СДС по пет посланичких места.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару