Читај ми!

Препорука парламенту да не гласа о продаји непокретности

Влада Србије препоручила је Скупштини Србије да се не изјашњава поново о Предлогу закона о условима продаје одређених непокретности у својини Србије, који јој је председник Србије Томислав Николић почетком августа вратио на поновно одлучивање.

У допису који је стигао у републички парламент пише да Влада Србије препоручује Скупштини Србије да одлучи да не гласа поново о том законском предлогу, што ће значити да тај предлог није усвојен, преноси Танјуг.

Скупштина Србије усвојила је тај закон 31. јула, а пет дана касније, председник Николић га је вратио републичком парламенту на поновно одлучивање, наводећи да је он противуставан.

Николић је у образложењу те одлуке навео да сматра да би његовим доношењем био повређен Устав Србије, који у члану 84 предвиђа да "сви имају једнак положај на тржишту".

У образложењу председник је навео и да тај закон не уређује на одговарајући начин продају одређених непокретности, и подсетио да Закон о јавној својини ограничава "да одредбе посебних закона којима се уређује режим ствари у јавној својини не могу бити у супротности са овим законом".

Медији су пренели да је за председника било спорно то што право на куповину државних вила и станова имају само њихови закупци и што се у јавности више од годину дана знало да је такав закон у припреми, па су се закључивали уговори о закупу за некретнине које су сада предмет продаје.

Законом је предвиђено да право на куповину имају корисници и закупци који су уговоре потписали пре 1. јануара ове године.

Овакав расплет догађаја најавио је пре неколико дана и премијер Србије Александар Вучић, рекавши да је закон повучен због несагласности са појединим уставним одредбама и да ће влада одустати од тог прописа и "због злонамерних тумачења мотива за његово доношење".

"Председник није вратио закон из хира, први пут је то урадио. Николић зна с каквим се проблемима Влада суочава и утолико пре смо погледали његов допис и такву одлуку уважили", рекао је Вучић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару