Јоксимовићева демантује да је стигао захтев за формирање центра за азил

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је после формирања ужег тима Владе Србије за преговоре са ЕУ комплетирана структура за вођење преговора. Јоксимовићева је демантовала да је стигао захтев да се у Србији формира центар за мигранте који би, како се спекулисало прихватио 400.000 миграната.

Јоксимовићева је рекла да је шеф преговарачког тима именован пре две године и да је требало формирати ужи тим за преговоре са ЕУ и раније. Међутим, како је додала, ипак је доста ствари урађено и нисмо пуно изгубили, иако би било боље да смо га имали и раније.

У тиму су по функцији, државни секретари министарстава финансија и спољних послова, шеф српске мисије у Бриселу, директор Канцеларије за европске интеграције и представник кабинета министарке без портфеља.

Остатак тима од 19 људи чине стручњаци из државне администрације, министарстава која су већ учествовала у процесу скрининга, представници академске заједнице, Националног конвента, невладиног сектора.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка је потврдила да у тиму има људи из државне администрације, али и невладиног сектора и као пример навела је нека имена - Зоран Стојиљковић, Небојша Лазаревић, Анђелка Михајлов, Слоборан Арежина.

Када је реч о проблему са мигрантима, Јоксимовићева је рекла да је оперативни план за мигранте део акционог плана за поглавље 24.

"Ми треба да дефинишемо коклико ми можемо да решавамо проблем миграната. Србија ће да каже шта може да уради, уз помоћ ЕУ", навела је министарка.

Јоксимовићева је демантовала да је стигао захтев да се у Србији формира центар за мигранте који би, како се спекулисало, прихватио 400.000 миграната.

Додала је да се проблем са мигрантима треба решавати на другачији начин и да ће се улагати на појачању надзора граница.

Говорећи о захтевима за политички азил, Јоксимовићева је рекла да је Србија стабилна земља и да је економска криза свуда, као и да је неопходно објаснити грађанима Србије да тражењем азила неће добро урадити за себе, и да праве проблем свим грађанима.

Министарка је упркос проблемима који постоје одбацила могућност увођења виза Србији.

Када је реч о зеленом светлу ЕУ за преговоре са Србијом, Јоксимовићева је рекла да доста зависи од преговора Београда и Приштине.

"Чекамо да се откочи тај процес. Очекујем да ће Европски савет позвати на међувладину конференцију до краја године", истакла је министарка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи