Одаловић: Вучићева иницијатива представља добар пут

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић изјавио је да иницијатива премијера Александра Вучића за успостављање заједничког дана сећања на све жртве ратова на простору бивше Југославије представља добар пут.

Вељко Одаловић је, гостујући Дневнику РТС-а, рекао да се нада да ће бити препозната добра намера и да ће та идеја добити све више подршке.

"Они који гледају у будућност и имају добру вољу и који желе да из историје, која је за нама, извучемо квалитетне поуке и кренемо неким путем, који ће свима донети бољитак, подржаће ову идеју", уверен је Одаловић.

Одаловић је указао да историја учи да се на балканском простору највећи део сукоба и ратова у последњих неколико стотина година у доброј мери сводио на унутрашње сукобе.

Генерални секретар МСП је указао да су ти сукоби започињани најчешће у функцији интереса великих сила или неких других, који су остављали многа нерешена питања, која су касније били генератори многих проблема.

Са свим искуствима и сазнањима и с обзиром на последње догађаје попут онога што се дешавало везано за Поточаре и "Олују" и злочин у Гораждевцу, добро је изједначити у једном дану све жртве и понети се према њима са дужним поштовањем, додао је Одаловић.

Говорећи о иницијативи Косова за пријем у Унеско, Одаловић је рекао да је најважније да је препозната опасност коју са собом носи покушај пријема Косова у ту организацију и да очекује да крај борбе за пријем буде познат у септембру, односно октобру.

УН, које и даље имају по Резолуцији 1244 управу над територијом Косова и Метохије, без обзира што су неселективно дозволиле да се неке функције и надлежности пренесу на косовске институције, реаговале су на прави и одговоран начин, рекао је Одаловић.

Указује да је реч о објектима на Косову и Метохији који имају историјски, духовни и световни корен постојања српства на том простору и да су били мета напада пре 11 година.

"Јуче, када смо разговарали са нашим патријархом и његовим најближим сарадницима, владикама, министар је управо на ту тему говорио, да још једном подсетимо и оне који су имали контигент и зоне одговорности", истакао је Одаловић.

Према његовим речима, уколико би евентуално Косово било примљено у ту организацију, не би се изместиле ни цркве ни манастири, не би били ни девастирани или на било који други начин даље урушавани, али би то баштинила такозвана држава Косово.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи