Влада формирала тим за преговоре са ЕУ

Влада Србије формирала је ужи тим за преговоре са ЕУ. Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да је тиме комплетирана структура за вођење преговора и да ће Србија спремно дочекати отварање првих поглавља до краја године.

Ужи преговарачки тим учествоваће у креирању преговарачке позиције и извештавати владу о процесу преговора са ЕУ и са међувладиних конференција по појединим поглављима, што ће ојачати српску позицију, рекла је Јоксимовићева Танјугу, прецизирајући да тим чини 24 члана из државне администрације, али академске заједнице и невладиног сектора.

"Србија као земља кандидат шаље поруку Европској унији да смо урадили све што је до нас и што је наша обавеза као кандидата, да смо комплетирали структуру за вођење преговора. Спремни ћемо дочекати отварање првих поглавља, надам се до краја године", навела је Јоксимовићева.

У ужем преговарачком тиму су, по функцији, државни секретари министарстава финансија и спољних послова, шеф српске мисије у Бриселу, директор Канцеларије за европске интеграције и представник члана владе задуженог за европске интеграције, у овом случају представник кабинета министарке без портфеља.

Остатак тима од 19 људи чине стручњаци из државне администрације, министарстава који су већ учествовали у процесу скрининга, представници академске заједнице, Националног конвента, невладиног сектора, рекла је Јоксимовићева.

"Нисмо се ни на који начин руководили партијским ни политичким опредељењима, већ стручношћу пре свега и то је оно што је добро за нашу земљу", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовићева је рекла да нису сви са којима се разговарало током одабира тима били заинтересовани јер је то врло захтеван посао који тражи изузетну стручност и посвећеност, али се у договору, каже, дошло до људи који ће томе моћи потпуно да се посвете.

Министарка је рекла да се влада руководила тиме да у тиму буду представници администрације, државни секретари, помоћници и начелници управа, који су већ били укључени у преговоре током процеса скринига.

"Врло сам задовољна, мислим да смо окупили добар и разнолик тим у којем су људи који познају добро области којима се баве", рекла је Јоксимовић и додала да, будући да ће процес преговора трајати и наредних година, увек постоји опција да дође до одређених промена у тиму.

Целокупан преговарачки тим јавности ће бити представљен крајем августа или почетком септембра, рекла је министарка, додајући да ће у томе учествовати и премијер Александар Вучић.

Министарка је навела да ће преговарачки тим давати важан допринос целокупном процесу преговора кад дође до отварања поглавља, посебно у тражењу најбољих рокова и модела које Србија, као земља кандидат, може да усвоји.

Јоксимовић је подсетила да су током процеса скрининга, који је успешно завршен, представници српске администрације били подељени у 35 преговарачких група, а да по отварању првих поглавља следи захтевнија фаза, за коју је важно да ужи тим буде формиран.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару