Ковач: Добра свака идеја која води помирењу

Извршна директорка Центра за демократију и помирење у Југоисточној Европи Звездана Ковач оценила је, поводом иницијативе премијера Србије о заједичком дану сећања на све жртве ратова на простору бивше Југославије, да је добра свака идеја која води стабилности у региону.

На констатацију да иницијатива српског премијера Александра Вучића није наишла на одобравање у Хрватској и на Косову и на питање у чему је проблем да се на тај начин у Хрватској ода пошта српским жртвама и хрватским у Србији, Ковач за Танјуг каже да не види проблем у одавању поште жртвама, једног дана у свим државама.

"Проблем је што су готово сви државници свесни да је процес помирења неопходан, а не могу још истински да пруже руку помирења. Искрен приступ, често тражен са адреса разних европских иснтитуција, очигледно недостаје."

У решавању великих државничиких питања, истиче Ковач, неопходна је зрелост, а земље на простору бивше Југославије нису земље с великим демократским капацитетима.

"Да јесу, не би нам се догодило то што недавно јесте. И даље се гледа на власт као на привилегију, а не као на одговорност. Исувише је подилажења и калкулисања. Ипак, не треба занемарити покушаје помирења, макар они били и под притиском и потребно је учити од других. Памтимо Вилија Бранта, треба се угледати на пример Француске и Немачке", истиче Ковачева.

Да ли је, можда, проблем у томе што нема спремности да се прихвати идеја која долази из Србије, а коју неки у региону сматрају главним кривцем за догађаје 90-их година - на то питање извршна директорка Центра узвраћа оценом да нико још у региону није показао стварно покајање за све што се догодило у недавним ратовима.

"Док се то не догоди, нема напретка, нема одрживог помирења", истиче она.

На питање да ли то значи да Србија нема право да предлаже добре иницијативе и зашто онда нека друга страна није изнела неки свој предлог који би био у функцији помирења, Ковачева примећује да је то суштинско питање.

"Зашто је неко морао да предложи, а не сви заједно? Зашто се појавио један предлог с великом извесношћу да ће га други одбити? Зашто лидери у региону не раде заједно на идејама, па се појаве са заједничким предлогом и извесним прихватањем? Зашто мора да буде важнији предлагач или онај који је одбије од саме идеје?", каже Ковачева.

Говорећи о томе како види односе у региону, посебно са аспекта сптабилности, она истиче да регион мора да иде напред. "Процес помирења је неминован", уверена је Ковачева.

Ипак, "добро је да постоје мировне иницијативе, и треба имати на уму да је потребно времена и стрпљења", закључила је Ковачева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи