Амбасада: У Русију са косовским пасошем само на спортске догађаје

Амбасада Русије у Београду саопштила је да је улаз са пасошима такозване Републике Косово на територију Руске Федерације могућ само у посебним случајевима и због учешћа на спортским догађајима под окриљем Међународног Олимпијског комитета или међународне спортске федерације.

Из Амбасаде наводе да, као и низ других земаља које нису признале једнострано проглашену независност Косова, Русија издаје визе у облику специјалних формулара-уметака у косовске пасоше, преноси Танјуг. 

Улазни печат о пролазу руске границе у пасошима се не удара, додаје се у саопштењу.

Та процедура одговара српској пракси третмана косовских докумената и уведена је уз знање српске стране, која је била благовремено информисана о томе.

Принципијелан став Русије о Косову, који се базира на међународном праву и резолуцији Савета Безбедности УН 1244, остаје непромењен, пише у саопштењу из Амбасаде.

"Улаз са пасошима такозване Републике Косово на територију Руске Федерације могућ је само у случајевима који се темеље на испуњавању међународних обавеза Руске Федерације у својству стране-примаоца догађаја, који се организују преко мултилатералних структура, чији је члан или учесник такозвана Република Косово", наводе из Амбасаде.

Додаје се и да је улаз са пасошима "Републике Косово" у Русију дозвољен и због учешћа "њених представника у спортским догађајима који се одржавају на територији Русије под окриљем релевантних међународних спортских федерација".

"У другим сврхама процедура улаза лица са косовским пасошима на територију Русије се не мења. Дакле, овај улаз није могућ", наглашено је у саопштењу Амбасаде Русије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи