Наставак дијалога у Бриселу 5. августа

Састанак представника Београда и Приштине на техничком нивоу, у вези са споразумом о осигурању, биће одржан 5. августа, у Бриселу, потврђено је у Канцеларији за Косово и Метохију Владе Србије.

"Састанак ће бити прилика да се, после изненадног једностраног одустајања Приштине само шест сати пре почетка примене, пронађу решења за све техничке и сваке друге препреке које Приштина има у спровођењу постигнутог договора о осигурању", речено је за агенцију Бета у Канцеларији за Косово и Метохију.

У Канцеларији су рекли да Београд није тражио никакво одлагање и да је био у потпуности спреман, као и сада, да примена споразума о осигурању почне сваког тренутка.

"То је у интересу свих грађана, које морамо растеретити бирократских и финансијских препрека за циркулацију са обе стране административне линије", речено је у Канцеларији.

Косовска министарка за дијалог Едита Тахити раније је рекла да ће дијалог у Бриселу бити настављен пошто није било званичних захтева за његовим прекидом или обустављањем.

"Дијалог ће се наставити. Процес је активан и ми настављамо разговоре. Као што вам је познато, преговори могу да се воде и на даљину. Имали смо и посету делегације ЕУ Косову, али ми није познато да ли је било званичног захтева за прекид дијалога. Влада је главна у преговорима са ЕУ и та која артикулише ставове у вези дијалога", рекла је Тахири за Епоку е ре, преноси Танјуг.

Она је додала да постоји сагласност да се 5. августа одржи састанак у Бриселу како би се прецизирали сви технички детаљи и како не би "било више никаквог изговора Београда да, наводно, због техничких припрема није спроведен споразум".

Тахири је додала да је споразум за узајамно признавање полиса осигурања на првом месту, у корист грађана, јер су они скупо плаћали полисе за пролаз кроз централну Србију.

"Према том споразуму, грађани више неће морати додатно да плаћају осигурање, јер ће користити исту таксу коју имају и за Македонију, што представља уштеду за грађане", објаснила је косовска министарка.

Тахири је рекла да у оквиру дијалога у Бриселу остају отоврена питања спровођења споразума о енергетици, уклањању барикада на мосту преко Ибра у Косовској Митровици и питање заједница општина са већинским српским становништвом.

Портпаролка високе представнице ЕУ Мака Коцијанчич потврдила је да ће се стручни тимови Београда и Приштине ускоро састати у Бриселу да би "на обе стране недостајућим елементима" довршили меморандум о споразуму о осигурању возила од 23.јула.

Маја Коцијанчич је напоменула да тачан датум овог техничког дијалога још увек не може да потврди и додала да нема назнака да би техничким дијалогом могла бити обухваћена и друга питања дијалога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи