Читај ми!

СДС: Противзаконито расписан тендер за набавку деривата

Социјалдемократска странка затражила је хитно поништавање расписаног тендера за набавку деривата јер је, како тврде, тај процес противзаконито урађен, и требало би утврдити ко је оговоран за то.

СДС тражи да се хитно поништи поступак овакве јавне набавке и да се распише нови тендер по отвореном поступку уз стриктно поштовање Закона о јавним набавкама, преноси Танјуг.

"Тендер је расписан по хитном поступку, без објављивања и са директним преговарањем, а није било никаквог законског основа за хитан поступак. Начин објављивања тендера и услови, као и закони који су том приликом прекршени указују на системску корупцију и намеру наручиоца да противзаконитим радњама додели посао од преко 150 милиона евра на штету државе и грађана Србије", наводи се у саопштењу СДС-а.

Како се додаје, ресорно Министарство се позива на мишљење Управе за јавне набавке, али он изричито налаже да се јавна набавка може спровести по хитном поступку без објављивања "ако због изузетне хитности проузроковане ванредним околностима или непредвиђеним догађајима, чије наступање ни у ком случају не зависи од воље наручиоца, наручилац није могао да поступи у роковима одређеним за отворени или рестриктивни поступак".

"Као разлог за хитност у мишљењу се наводи кашњење у формирању Управе за енергетске резерве као и касно доношење подзаконских аката и планова набавки од стране Владе и Министарства. Како су све радње у надлежности Владе и Министарства и како је једини разлог кашњења њихова неажурност и неспособност, то свакако по Закону не може бити разлог за хитност", додаје се у саопштењу те странке.

Законом о робним резервама предвиђено је формирање обавезних резерви деривата нафте до 31. децембра 2022. године. СДС наводи да су тендером дискриминисани сви потенцијални локални па чак и највећи део међународних испоручиоца.

Један од услова тендера је да предузеће поседује робу у рафинерији у Савезној Републици Немачкој и да за трговину опцијама има сертификат од немачког федералног органа која се тиме бави.

Овако дефинисани критеријуми представљају грубо кршење одредаба о конкуренцији, наводи се у саопштењу.

Из СДС-а указују да је позив послат на адресу само седам компанија, од којих су пет огранци великих светских компанија у Немачкој (БП, "Тотал", "Ексон Мобил", ОМВ и "Шел") "које се вероватно неће ни појавити на тендеру због кратког рока, а две су мање познате компаније – једна регистрована на Кипру и немогуће јој је ући у траг, а друга у Швајцарској (огранак исте фирме из Новог Сада)".

СДС је затражио одговоре на питања "зашто је коришћен преговарачки поступак без објављивања тендера када за то нема законских услова, зашто су дискриминисане све домаће компаније и зашто се у тренутку када је цена нафте на светском тржишту на деценијском минимуму не набављају деривати нафте и исти не складиште у државним складиштима која постоје, већ се купују некакве опције и плаћа складиштење у иностранству".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару