Посланичка питања

Српски покрет обнове упитао је када ће бити именовани амбасадори у земљама у којима их немамо, ДС када ће бити донет закон о пореклу имовине, СДС да ли ће бити спречен, како наводе, штетан посао са набавком горива, док СНС тражи од Бојана Пајтића да каже где су паре узете од грађана "на свим конкурсима и тендерима" у покрајини.

У делу седнице у коме посланици постављају питања, посланик СПО Александар Чотрић је упитао министра спољин послова Ивицу Дачиха када ће бити именовани нови амбасадори, колико амбашадора и конзула је испунило услов за пензију и када ће бити замењени, преноси Танјуг.

Наводећи да Србија већ две године нема амбасадоре у Немачкој и Хрватској, он је рекао да је неприхватљиво да у неким земљама немамо амбасадоре јер то шаље лошу поруку тим државама.

"Ако је земља у којој немамо амбасадора чланица ЕУ то шаље поруку да нисмо заинтересовани за дипломатске односе, отежава рад дипломатско-конзуларним представништвима и говори да је немогуће донети договор унутра владе и на релацији влада - председник", рекао је Чотрић.

Он је упитао и колико Србија има економских саветника у дипломатско-конзуларним представништвима широм света и какве су ефекте постигли у привлачењу инвестиција, наводећи да су резултати њиховог рада минорни, те да неки нису довели ниједног инвеститора.

Рекао је да забрињава што је, како тврди, за њихове плате годишње издвајано 1,8 милиона евра, да су месечно примали између 2.600 до чак 4.600 евра, а да је око 300.000 евра из буџета издвајано за трошкове становања.

Шеф посланичке групе ДС Борисалв Стафановић упитао је премијера Александра Вучића када ће бити донет закон о пореклу имовине чије усвајање је обећао.

"Када ће тај закон бити у скупштини и да ли ће њиме бити обухваћена сва повезана лица а не само брачни другови и деца", питао је Стефановић.

Министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић, Стефановић је питао кад ће тачно бити завршен Коридор 11, који како каже, цела западна Србија ишцекује.

"Мецима слушамо о великом напретку у изграђи аутопута. Када тачно и на ком обиму ће Коридор 11 ће бити завршен", рекао је Стефановић. Он је упитао министра полиције Небојшу Стефановића за конкретне мере које се предузимају на решавању бројних убистава, као и када ће бити ухваћен "лепушкасти нападач" који је покушао да убије бизнисмена Милана Бека.

Наводећи да је храна поскупела за четири одсто, он је упитао министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића да ли размишља о смањењу ПДВ-а на основне животне намирнице.

Он је упитао и о пореским олакшицама за инвеститоре, и како ће се повећати запосленост која, како је рекао, поприма катастрофичне размере за разлику од онога што показују "фингирани подаци".

"Којим мерама ће се повећати запошљавање, а да не буде преко чланске карте", упитао је Стефановић.

Министарску државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, Стефановић је упитао шта ће учинити у случају Ниша који је вишеструко повећао цену грејања, што је, како је рекао, изазвало протест грађана.

Шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић упитао је премијера Вучића да ли ће спречити, како тврди, "штетан посао које је Министарство рударства и енергетике намерило да спроведе" за који је рекао да је "еклатанатан пример корупције и злоуптребе".

То министарство је, како је навео, покренуло преговарачки поступак за набавку горива за резреве, који, према његовим речцима, упућен противно закону о јавним набавкама, а да се у ствари зна ко ће добити тај посао.

Посланица СНС-а Биљана Пантић Пиља упитала је премијера покрајинске Владе Бојана Пајтића где су паре узете од грађана "на свим конкурсима и тендерима на којима се Пајтић није понашао као добар домаћин".

Како је навела, док пропадају тендери за изградњу болнице "Каменица 2" и за навбку апарата, болесници умиру чекајући да се "покрајинска власт угради у набавку" тих апарата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару