Читај ми!

Викторија Нуланд у Београду

Помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд борави у посети Београду где се састала са највишим државним званичницима. Нуландова је разговарала са премијером Александром Вучићем, председником Томиславом Николићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Премијер Александар Вучић рекао је Викторији Нуланд да је Србија чврсто опредељена за чланство у ЕУ, док му је она пренела подршку Вашингтона на том путу и намеру САД да помогну у обезбеђивању енергетске сигурности Србије, пренео је Танјуг

Током радног ручка Вучић и помоћница државног секретара САД разговарали су о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине и о ситуацији у региону, са посебним освртом на Босну и Херцеговину и Македонију.

Вучић је нагласио чврсту опредељеност Србије за евроинтеграције и за испуњење свог спољнополитичког приоритета – чланства у Европској унији.

Истакао је да српска влада намерава да настави дијалог са Приштином, како би у најкраћем року дошла до решења која би допринела очувању регионалне стабилности, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

"Политичка и економска стабилност кључна је за напредак региона и Србија неће одустати од политике која води том циљу", истакао је Вучић.

Америчка званичница је српском премијеру пренела чврсту подршку Вашингтона путу Србије ка ЕУ и намеру САД да помогну у обезбеђивању енергетске сигурности Србије.

И председник Србије Томислав Николић је у разговору са Викторијом Нуланд навео да је Србија уложила много напора да стабилизује ситуацију у региону, да је то њено опредељење и да од тога неће одступити упркос томе што очигледно нису баш сви у окружењу спремни да поделе тежину тог посла са Србијом.

"Србија поступа одговорно према будућности региона не одговарајући на поједине спорадичне провокације од стране наших суседа, а то не доживљавамо као нашу слабост, већ као инвестицију у бољи живот грађана", рекао је Николић.

Оценио је да је добро што британска резолуција о Сребреници није прошла у Савету безбедности Уједињених нација, јер бисмо се поново сукобљавали уместо да сви заједно радимо на бољој будућности, губимо време подсећајући се на прошлост наших међусобних сукоба.

Николић је истакао да је врло поражавајућа чињеница то што је већ следећи дан такву резолуцију донео Европски парламент, и то на предлог посланика из Хрватске, који је требало да се сети српских страдања у Другом светском рату и после њега.

Србија је уложила много труда да се смање тензије на Балкану, а својим реформама и уређивањем државе у претходних неколико година свакако је заслужила да што пре буде примљена у пуноправно чланство ЕУ, рекао је Николић, наводи се у саопштењу Прес-службе председника Републике.

Помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд истакла је да Сједињене Државе подржавају Србију на њеном путу евроинтеграција и да су спремне да у томе помогну.

Партнерство наше две земље јача нашим заједничким радом и Америка је врло заинтересована да Србију види у породици европских народа, рекла је Викторија Нуланд, наводи се у саопштењу.

Она је поздравила напредак који је Србија исказала пролазећи кроз реформе које имају за циљ модернизацију земље.

Подршка у настојањима да се успостави мир у Украјини

Нуландова је данас разговарала и са шефом српске дипломатије и председавајућим ОЕБС-а Ивицом Дачићем о решавању украјинске кризе. Пренела му је да Србија има пуну подршку САД у настојању да се успостави мир у Украјини.

Дачић је истакао да, за Србију и за њега лично, као председавајућег ОЕБС-а, приоритет остаје проналажење општеприхватљивог решења, успостављање мира и постепена нормализација ситуације кроз наставак дијалога у оквиру ОЕБС-а.

Српско председавање Организацији координира напоре свих механизама ОЕБС-а, чија је Специјална посматрачка мисија једино међународно присуство на терену.

Трилатерална контакт група, у чијем раду учествује специјални представник председавајућег ОЕБС-а, једини је форум под чијим се окриљем окупљају све стране у сукобу, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

"Настојимо да, уз подршку међународних партнера, обезбедимо поштовање примирја на терену и напредак у политичким преговорима за окончање кризе", рекао је Дачић.

Нуландова је пренела да у актуелном моменту, када ОЕБС доживљава своју ренесансу, Србија као председавајућа има пуну подршку САД у настојању да се успостави мир на територији Украјине, кроз пуно поштовање и имплементацију Споразума из Минска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару