Читај ми!

"Следећа је година реформи образовања и здравства"

Премијер Александар Вучић изјавио је да напредак Србије није могућ без "паметног раста" и сталног приступа новим научним знањима и најавио да ће 2016. бити година реформи у сфери образовања и здравства.

Вучић је на отварању конференције "Иновације и трансфер знања-могућности сарадње између Србије и Италије" рекао да без другачијег, успешнијег и модернијег образовања нема напретка у економији, продуктвности и расту, пренео је Танјуг.

Према његовим речима, истраживање, развој и иновације су кључни у покретању и одржавању развоја српског друштва.

"Без 'паметног раста' сви тешки кораци које смо предузели не би били довољни и зато је веома важна спремност на стицање новог знања и развој предузетничког духа", рекао је Вучић.

Навео је да је Србија изгубила предузетнички дух, али и радне навике, и да је време да се "врати на стари пут".

"Мислим да једну од основних потреба друштва, потребу за економским благостањем, можемо да задовољимо само још бољим образовањем, као и да наука служи широј друштвеној користи и да се повећа степен њене примене у привреди", рекао је Вучић.

Према његовим речима, за то ће бити потребне различите стимулативне мере, као и виши степен заштите интелектуалне својине.

Вучић је рекао да је Србија спремна да учи од својих пријатеља Италијана који су постигли знатан напредак у тој области и знају формулу за паметан раст.

"Важније је учење од добијања новца, а новац више ни од кога не тражимо, важнији је пренос знања", рекао је Вучић.

Подсетио је да Србија у претходном периоду није имала искуства са "паметним" растом због чега и мора да измени законе, а уз то, како је навео, неопходно је и да се сачува контролна улога Народне банке Србије.

Наводећи да је пред Србијом још много посла на прилагођавању закона, те да је потребно у легалне оквире ставити све што је добро и доноси корист грађанима, премијер је нагласио да је Србија у претходном периоду била успешно заштићена од банкрота, јер су предузете мере фискалне консолидације, чиме је дефицит спуштен на ниво испод Мастрихта.

"Полако се оријентишемо на повећање раста и ту смо имали значајне резултате у другом кварталу. Чак и у случају да у другој половни године забележимо стагнацију, на крају 2015. имаћемо позитиван раст, бар плус 0,5 одсто, а надамо се и више", рекао је премијерв подсетивши да је у мају, међугодишњи раст индустријске производње износио 17,7 одсто, док се на коначне податке о БДП-у чека 30. јул. 

Манцо: Заједничка будућност у Европи 

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо поручио је да Италија заједно са Србијом ради на остваривању заједничке будућности у Европи, а кључни ће у том смислу бити развој образовања, науке и трансфер знања.

Манцо је навео да су подршка малим и средњим предузећима, научно истраживање и технолошки трансфер речи које људи разумеју, и то је оно што представља будућност.

"Ова иницијатива је централна и за односе наше две земље, који су искрени, дубоки", рекао је Манцо.

Амбасадор Италије подсетио је да је протокол о културној и научној сарадњи две земље већ потписан и указао да су до сада постигнути велики резултати.

"Италија ради заједно са Србијом на остваривању заједничке будућности у Европи", поручио је амбасадор.

Председник Научног технолошког парка Адријано де Мајо рекао је да та институција одражава науку и технологију целе Италије, а његова основна мисија је управо трансфер технологија, валоризација технолошких истраживања и образовања.

"Ми издвајамо новац из буџета за те сврхе јер је потребно да буде валоризовано истраживање и образовање и потребно је да такве активности допринесу напретку земље", рекао је Де Мајо додајући да је Научни парк мост који повезује универзитете и научне институције.

Де Мајо је истакао да жели да односи и сарадња Италије и Србије постану оперативни и да се не зауставе само на писмима о намерама, већ да се донесе ефективан план рада.

Марио Бачини, председник Националне агенције за микро кредите, објаснио је да та агенција делује као јавна организација како у Италији тако и у остатку света која нуди одговарајуће иструменте микрофинансирања у циљу борбе против сиромаштва.

"Имамо блиске односе са свим другим организацијама, приступ ЕУ ресурсима, а интензивно смо радили и на програмима интернационализације мрежа микропредузећа. Можемо у иностранство да пренесемо најбоље из Италије", закључио је Бачини.

Фратини: У октобру могуће отварање првог поглавља

Бивши министар спољних послова Италије Франко Фратини очекује да ће на јесен, могуће у октобру, бити отворена прва поглавља за преговоре Србије за чланство у ЕУ. Додао је да не би требало на почетку отворити поглавље 35 које се тиче односа Београда и Приштине, већ 23, 24 и 32.

"Оптимистичан сам око тога што говорим и надам се да ће поглавља бити отворена у октобру јер је уобичајени извештај ЕК баш непосредно пре тога. Тада је право време да ЕУ одобри отварање преговора“, рекао је Фратини новинарима.

Србији, како је оценио, добро иде у припреми свих поглавља, а посебно поглавља 23 и 24 (правосуђе и владавина права).

„То су кључна поглавља, а акциони планови су прегледани у Бриселу и колико сам разумео, добри су резултати. Моја процена је, зато да ће прво поглавље бити отворено на јесен“, рекао је Фратини.

Рекао је и да многи причају о поглављу 35 које се односи на нормализацију односа Београда и Приштине, што је, како је казао, значајно поглавље, али није једино.

Моје мишљење је да би требало отворити за почетак друга поглавља. Можда 32, које се односи на финансијску транспарентрност или и 23 и 24 јер су владавина права и правосуђе такође кључна поглавља за ЕУ“, рекао је Фратини.

Говорећи о кризи у Грчкој и спремности ЕУ на проширење, он је рекао да не може да се порекне да постоје сумње.

„Многе чланице, Холандија, Финска, Велика Британија, чак и Немачка имају сумње око даљег проширења након Хрватске, али то би била комплетно погрешна политика. Када причамо о Грчкој, нажалост причамо о земљи која није била тако темељна протеклих година каква је требало да буде када је реч о фискалној политици и буџету. Разматрајући земљу попут Србије, видимо да је то дубоко европска земља, тако да нису то упоредиве ситуације“, рекао је Фратини.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару