Читај ми!

Ђурић: Приштина прокоцкала статус миљеника Брисела

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да, иако у овом тренутку има много проблема у имплементацији договореног током бриселског дијалога, Београд наставља активности у оквиру процеса нормализације односа са Приштином. Најављује да ће у већ у среду у Бриселу учествовати на састанцима о спровођењу до сада постигнутих договора.

Ђурић је, у интервјуу Танјугу, рекао да је Приштина политиком опструирања и сталног одуговлачења спровођења кључних елемената Првог бриселског споразума практично прокоцкала ексклузивни статус миљеника Брисела.

"Чини се да се први пут од почетка преговарачког процеса, иако једнострано проглашену независност Косова признају неке од најутицајнијих чланица ЕУ, терет и стигма кочничара процеса нормализације односа недвосмислено пребацује на Приштину" додао је Ђурић.

Упитан када би у дијалогу Београда и Приштине могла бити одржана следећа рунда разговора на премијерском нивоу, Ђурић је рекао да је као и много пута до сада на потезу Приштина, али да је новина то што је представницима Приштине у Бриселу овога пута јасно стављено до знања да последице њиховог тактизирања и одуговлачења не може да сноси Београд и процес евроинтеграција Србије.

"Београд је спреман да колико сутра настави тамо где се стало у последњој рунди дијалога на премијерском нивоу, приведе крају и формализује договоре о телекомуникацијама и, нама најважнијем питању, Заједници српских општина" рекао је Ђурић.

Како је објаснио, термини састанака одређују се у Бриселу, "али је и на терену потребно приволети Приштину да спроведе оно што је до сада договорено", како би постојала разумна динамика у процесу нормализације односа, али и процесу евроинтеграција”.

Ђурић је, осврћући се на недавну посету немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду, оценио да исход те посете потврђује да се интереси Србије и српског народа на КиМ могу сачувати само рационалном политиком која је одговорна према свом народу и региону, али и чврстим личним кредибилитетом и посвешћеношћу људи који представљају Београд у дијалогу са Приштином.

Констатовао је да је немачка канцеларка на најјаснији начин изразила поштовање према политици Србије и поручила да цени конструктивност коју Београд исказује у бриселском дијалогу са Приштином.

"Спремност на компромис коју је госпођа Меркел препознала у нашем деловању не треба, међутим, поистовећивати са попустљивошћу, јер ми у Бриселу никада нисмо правили компромис са кључним интересима Србије и српског народа на КиМ", истакао је Ђурић.

Додао је да Србија таквом политиком стиче поштовање тамо где јој је поштовања више требало и чува подршку тамо где јој је то за опстанак неопходно.

Ђурић сматра и да је приметна суштинска разлика између недавних порука канцеларке Меркел и оних које је у Београд донела приликом претходне посете.

Како је рекао, разлог је то што је Србија у последњем периоду, "захваљујући озбиљно промишљеној и филигрански вођеној и усмераваној политици владе Александра Вучића, као и одговорним, конзистентним и конструктивним спољним и унутрашњим активностима успела да драстично ојача свој међународни кредибилитет".

Политика Београда која почива на искреној бризи за просперитет и стабилност читавог региона, према Ђурићевим речима, није оставила равнодушном ни високу представницу за спољне послове и безбедносну политику ЕУ Федерику Могерини, као посредника и гаранта спровођења онога што се у Бриселу договара.

"Ипак, иако нам је драго што се наши напори и конструктивност данас уважавају у неким од кључних светских центара моћи, ми се не опуштамо и не ликујемо, јер знамо да нас у процесу дијалога са Приштином чека још много тешких разговора и одлука. Ми ћемо наставити да се понашамо одговорно према нашим европским партнерима, али пре свега према сопственој држави и народу", закључио је Ђурић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару