Читај ми!

Партијска књижица обезбеђује егзистенцију?

У Србији је регистровано 97 политичких странака, од којих су 23 у парламенту. Више од половине заступа интересе националних мањина. Број партија знатно је смањен од 2009, када је донет нови Закон о политичким странкама. Тада је из регистара удружења и политичких партија избрисана 501 политичка организација.

На папиру је 97 партија, али стварно активних нема толико. Идеје које нуде су разноврсне. Једну нуди и политичка странка Активна Србија, која има 3.000 чланова, а на власти је у 10 локалних самоуправа. На челу партије је лице добро познато јавности, политички аналитичар Душан Јањић.

"Неки кажу, аха треба му новац сад је ушао, гарантујем да у мом случају то није. Постоји нешто друго, ја имам тај проблем што мислим да је Србија зрела за укрупњавање политичких странака и потребно је да бирачи кажу која је то странка која може да опстане", каже Душан Јањић.

Међу странкама су и оне које се боре за повратак краља. Кажу, имају више од 11.000 чланова.

"То је наша идеја, повратак Краљевине Србије, уставне парламентарне Краљевине Србије, државно уређење које је српском народу одузето после Другог светског рата, одузели су комунисти и Тито", каже Љубомир Симић из Српске монархистичке странке Српска слога.

Иако не оспоравају легитимно право грађана да се политички удружују, стручњаци су сагласни да за функционисање демократије у земљи величине Србије није неопходан тренутни број странака.

"Оно што је такође занимљиво су показатељи из бројних истраживања јавног мњења, где ће многи рећи да се не проналазе у политици ниједне од партија које постоје на политичкој сцени. То јасно говори да још увек постоји простор и неких нових играча који до сада можда нису регистровани као политичке странке или чак и немају намеру да се региструју, већ желе да на таласу неког антипартизма, листе групе грађана дођу у парламент", каже Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

Идеја да је партија само вид политичког деловања изгледа да је заборављена. За партијске чланове, кажу стручњаци, чланство у странци је више начин за обезбеђивање егзистенције. Да ли је то прави разлог да их имамо готово стотину?

"Људи су схватили да је отприлике у Србији то најпрофитабилнији посао, схватили су да преко тога могу да остваре неке друге утицаје. Тим мотивима који стоје са стране се показује да је неки политички ангажман увек бољи него неки други - на пример, ангажман у привреди. То је, по мом суду, једна лоша чињеница која се само показала кроз овај регистар", каже Ђорђе Вуковић из Цесида.

Не постоји универзално правило колико би партија требало да постоји на нашој политичкој сцени. Број зависи и од тежине постављених услова приликом регистровања, који су пооштрени, па је 10.000 потписа потребно за оснивање странке, а 1.000 за партију која заступа интересе националне мањине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару