Стефановић одговара Вилићу: Дужни сте да заштитите госта

Министар Небојша Стефановић најоштрије осуђује изјаву директора Дирекције за координацију полицијских тела БиХ Мирсада Вилића поводом напада на премијера Александра Вучића у Поточарима, у којој се наводи да одговорност за напад сносе припадници обезбеђења председника Владе Србије, односно главни пратилац премијера.

Стефановић је рекао да је срамотна оцена Вилића да су припадници обезбеђења председника Владе Србије одговорни за то што се десило премијеру Вучићу у Поточарима.

"Недопустиво је да Вилић не покаже ни трунку одговорности и професионализма, посебно имајући у виду чињеницу да је само захваљујући присебности премијеровог обезбеђења спречено убиство", нагласио је министар Стефановић.

Kонстатовао je да је полиција Федерације БиХ морала да пружи адекватну и једнаку заштиту свим штићеним личностима на овом скупу, наведено је у саопштењу МУП-а.

"Подсећамо да је земља домаћин дужна да обезбеди заштиту и сигурност сваког свог госта, а поготову премијера једне државе. Александар Вучић, држава Србија, као ни његово обезбеђење нису бирали руту кретања, непосредно обезбеђење, као ни место одржавања комеморативног скупа", истакао је Стефановић.

Подсетио је да су управо федерални органи БиХ инсистирали да они врше обезбеђење премијера Србије и било какво саопштење или покушај пребацивања одговорности не могу сакрити ове чињенице.

"Није посао обезбеђења да процењује да ли је боље да премијера у главу погоди флаша или каменица, да ли је боље да га ударају или линчују, већ да уради све да се тако нешто никада не догоди и да гост у тој држави буде потпуно заштићен", поручио је Стефановић.

Закључио је да је јасно да овде нема професионализма, па ни искреног кајања због покушаја убиства премијера Србије.

 

"Плашим се да ће изостати и озбиљна истрага и да починиоци овог тешког кривичног дела, као и организатори и инспиратори, никада неће одговарати", рекао је Стефановић.

Мирсад Вилић је рекао да је на пратиоцима премијера било да препознају ситуацију и да му, одмах после првих повика у Поточарима и прве бачене патике, кажу да се врати назад, а не да наставља путем којим су кренули.

Синдикат полиције: Напад на Вучића – напад на Србију

Синдикат запослених полиције осудио је напад на премијера и српску делегацију у Поточарима, оцењујући да је то био напад на Србију и српски народ.

"Напад је недвосмислено био покушај вишеструког убиства где су поред премијера Србије, живот могли да изгубе и чланови српске делегације. Напад је недвосмислено показао да није био само напад на појединца већ напад на Србију и српску нацију", наводи се у саопштењу тог синдиката.

Синдикат тражи од председника, премијера и Владе Србије да у реакцијама према европским и светским институцијама захтевају да се извршиоци "гнусног напада" пронађу и ухапсе, а посебно инсистира на откривању налагодаваца напада.

"Да је јуче приликом напада живот изгубио премијер или неко из делегације то би изазвало несагледиве последице не само за један народ, већ и све народе на Балкану", додаје се у саопштењу.

Синдикат инсистира да се случај испита до краја и открије коме је одговарало да се трагични догађај догоди и тиме "можда покрене нови рат на Балкану".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи