Читај ми!

Ђурић сумња да Приштина жели нормализацију односа

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже за РТС да последњи напади у Клини и Гораждевцу указују на то да косовске власти нису спремне да нормализују односе са Београдом. Ђурић додаје да је напад на премијера у Поточарима покушај шире дестабилизације региона.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су последњи напади на Косову узнемирили мештане, а последица су неспремности да се нормализацији односа Београда и Приштине приступи искрено.

"Знамо да дојучерашњи ратни команданти има утицаја на екстремистиче групе. Не постоје сигнали да су ти напади неприхватљиви. Сумњам у искреност Приштине, не само након дана и недеља разговора, него и из начина како спровођење договора протиче на терену", истиче Ђурић.

Како каже, не да нема ентузијазма за спровођење, него се налази сваки могући начин да се притисну српска црква, општине и људи.

Говорећи о повратку расељених Срба на Космет, Ђурић наводи да је Косово и Метохија за све Србе духовни дом, а за оне који су тамо живели до 1999. и једини дом.

"Седамдесет одсто људи који су протерани живе у лошим условима. Кад погледате статистику, мало је оних који су се снашли. Косовске власти и међународна заједница нису створили услове да се они врате", каже Ђурић и додаје да све то показују и недавне ситуације у Клини.

Међутим, како каже, жеља Срба да опстану на Косову је већа од тога.

"Уверен сам да нашом вољом можемо да имамо добре резултате. Очекујем да друга половина ове и цела следећа година донесу бољи резултате у овом погледу", наводи Ђурић.

Када је реч о формирању Заједници српских општина, за Србију су међународне околности повољније него раније.

"Званичници ЕУ и најутицајније земље чланице препознају мере Србије да спроводи Бриселски споразум и истовремено је било видљиво свакоме ко гледа да Приштина не спроводи своје обавезе", указује Ђурић.

Према његовим речима, већи део терета је на њима јер се Србија понашала одговорно, што је вредновано и у резговорима са највишим званичницима ЕУ. 

Напад на премијера покушај дестабилизације региона 

Када је реч о нападу на премијера Александра Вучића на комеморацији у Поточарима, Ђурић каже да је тај напад узнемирио и грађане у јужној српској покрајини.

"Пре самог догађаја узнемирило их је то што Хашим Тачи жели да присуствује комеморацији. А и Сам догађај напада на председника Владе Србије унео је немир", наводи Ђурић.

Према његовим речма, напад на премијера је покушај шире дестабилизације региона, што показује серија догађаја у последних неколико месеци - ослобађање Насера Орића, резолуција и напад на Вучића.

"Као да неко жели да створи услове сукобљавања и нови рат Срба и Бошњкака на овим просторима. А нама је у интересу да очувамо стабилност, мир, сарадњу на овом простору. Зато рука остаје испружена и даље зато што сматрамо да међу Бошњацима преовлађују и разумни људи", наглашава Ђурић.

Како каже, јучерашњи догађај је био најскандалознији, доведен до усијања и сада нико не може да гарантује да до сличне ситуације не може поново да дође "јер има људи који показују да не разумеју шта је неопходно људима у овом региону".

"Мислим да је реакција председника Владе одмерена и највећи шамар онима који желе ратну политику. Сматрам да је начин на који је руководство БиХ приступило организацији безмало скандалозан, заслужује истрагу, али и политичку и кривичну одговорност", наглашава директор Канцеларије за КиМ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи