Читај ми!

"Добро је да Вучић иде у Поточаре"

Одлука да председник владе Александар Вучић присуствује комеморацији у Поточарима је добра, оценио је бивши председник Борис Тадић. Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже да је неопходно утврдити индивидуалну и скинути колективну кривицу са српског народа.

Борис Тадић је рекао да премијер Александар Вучић Бошњацима муслиманима треба да се извини у своје име због онога што је говорио у прошлости, преноси Танјуг.

"То би био допринос уверењу да се ствари мењају код премијера и људи који су сад на власти", рекао је Тадић на трибини ЗДФ-а и недељника Време поводом 20. годишњице Сребренице.

Тадић, наиме, сматра да не би било добро да "нас (Вучић) враћа у атмосферу пре 10 година" кад се он, као председник државе, извинио потомцима жртава и бошњачком народу.

"У Србији је у међувремену отворен процес дијалога па и они који су негирали злочин почели су да га прихватају и данас имамо ситуацију да су они који су били највећи непријатељи одласка у Сребреницу данас људи који тамо одлазе. То су позитивне околности", рекао је Тадић.

Сматра и да је данас мање ризично отићи у Сребреницу него пре 10 година, јер су се, како тврди, у међувремену многе ствари промениле.

Између осталог, и Међународни суд правде је злочин у Сребреници оценио као геноцид и свака земља чланица УН мора да прихвати одлуке међународних институција или да се искључи из њих, рекао је Тадић, који је и лидер опозиционе Социјалдемократске странке.

Тадић је рекао да је као председник Србије одлучио да иде у Сребреницу, сматрајући да то треба да буде унилатерални акт извињења потомцима жртава али и бошњачком народу, без захтева за реципроцитет.

"Моја је намера била да тако почнемо процес помирења", рекао је Тадић и оценио да и са српске и са бошњачке стране и данас има оних који би да и даље будемо у конфликту.

На дебати је говорио и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић који, на основу пресуда Хашког трибунала и других истраживања, сматра да се у Сребреници догодио геноцид.

"Посао Тужилаштва за ратне злочине је у томе да утврђивање индивидуалне кривице скину колективну кривицу и да нико не може да каже да су Срби овакви или онакви, него да они који су чинили кривична дела буду кажњењи", рекао је Вукчевић.

Вукчевић је рекао да "први сусрет са геноцидом у вези са Сребреницом случај Кравица, који је у Србији квалификован као ратни злочин", и додао да се на том случају још ради, а да је до сад ухапшено осморо непосредних извршилаца.

Тужилац је рекао да је тешко и деликатно доказати геноцид, јер треба да постоји специјална геноцидна намера коју је тешко доказати код обичних извршилаца, а лакше код људи који су на вишим положајима.

Ибро Булић из Тужилаштва БиХ, који води процесе који се тичу догађања у Сребреници, рекао је да су од почетака рада на предметима основна штива за Тужилаштво БиХ биле пресуде Хашког трибунала и скромна ризница доказа којима су располагали органи у БиХ.

"То су сложени предмети у којима се по три године истражује случај да би се могао изнети на суд, јер геноцид је дело које има строге захтеве и ако тужилац не испуни све те строге захтеве може ризиковати да пресуда буде ослобађајућа", рекао је Булић такође истакавши да је "први случај у вези са геноцидом у Сребреници био случај Кравица".

Представница "Жена у црном" Сташа Зајовић рекла је да је одговорност државних институција у признавању злочина свих врста изузетно важна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару