Тадић: Највероватније ће бити отворено само поглавље 35

Очигледно Србија нема никакво јасно обећање о отварању преговора и поглавља са ЕУ и да су европске интеграције успорене, рекао је лидер СДС Борис Тадић, наводећи да ће највероватније бити отворено само поглавље 35 које се односи на Косово и Метохију.

"Добро је да отворимо преговоре макар и о поглављу 35, али је катастрофална чињеница да нећемо отворити преговоре о оним питањима која су претпоставка реформи, инвестиција и убрзаног развоја", рако је Борис Тадић новинарима уочи седнице Главног одбора СДС, преноси Танјуг.

Како је навео, ако се преговори отворе ове године, за преговарање је потребно осам година, а то значи да ће они бити завршени 2023. или 2024. и створити претпоставке да Србија постане чланица ЕУ.

Тадић је рекао да влада скрива ту тешку чињеницу од јавности, али да то треба да каже грађанима, да је овог тренутка Србија успорена у процесу ЕУ интеграција.

Одговарајући на питање новинара да ли премијер Александар Вучић треба да иде у Сребреницу, Тадић је рекао да Вучић свакако треба да иде због себе, а не зато да би променио односе Србије и БиХ и да би покренуо процес помирења, јер је то већ пре њега учињено и то пре 10 година.

"Нема потребе да се политички враћамо у атмосферу времена када сам сам као председник Србије одлазио у Сребреницу и вршио извињења, већ Вучић то треба да уради због себе и то је онда корисно за Србију и читав регион", рекао је Тадић.

Говорећи о организацији странке, Тадић је рекао да се СДС припрема за локалне и покрајинске изборе који ће се десити крајем ове или почетком наредне године.

"Видимо да би влада желела да се то деси у децембру, а редован рок за изборе долази следеће године. Бићемо спремни за наступ на тим изборима, да ли самостално или у коалицији, видећемо током преговарањима са потенцијалним политичким партнерима", рекао је Тадић.

Рекао је да ће Главни одбор данас донети одлуку о трајној сарадњи са Странком зелених, а да је пре неколико дана склопљен споразум са Западном Србијом, наводећи да су традиционални партнери СДС-а пре свега мањинске странке.

Тадић је критиковао економску ситуацију наводећи да нема економских реформи, да су инвестиције у катастрофалном стању, опада ниво БДП-а и зато нема нових радних места и побољшања стандарда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару