Читај ми!

Дачић: Дијалог нема алтернативу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је током скупа "Пријатељи Србије" у Европском парламенту да ће Србија наставити конструктивно да приступа дијалогу са Приштином и поред изостанка договора на синоћној рунди разговора.

"Свесни смо значаја који процес нормализације има за европске интеграције Србије", рекао је Дачић уочи скупа у седишту ЕП у Бриселу, подсећајући да Немачка инсистира да се као прво отвори поглавље 35 преговарачког процеса, које је у вези са Косовом, преноси Танјуг.

"Наставићемо конструктиван прилаз дијалогу, јер он нема алтернативу", рекао је шеф српске дипломатије.

Осврћући се на јучерашњу маратонску рунду разговора са представницима Приштине у кабинету високе представнице ЕУ Федерике Могерини, Дачић је указао да до финалног договора није дошло јер приштинска страна није хтела да спроведе неке делове Бриселског споразума, нарочито у вези са формирањем Заједнице српских општина.

"Србија се до самог краја држала принципијелних ставова који су сви били засновани на Бриселском споразуму. У томе је разлика између нас и приштинске стране", рекао је Дачић, додајући да је и Могерини рекла да је формирање ЗСО кључно за примену Бриселског споразума.

Обраћајући се учесницима скупа, коме је присуствовао велики број посланика ЕП, Дачић је истакао приврженост Србије европским интеграцијама, упркос бројним препрекама на том путу.

"Када једног дана Србија постане чланица ЕУ, верујем да неће малтретирати ни једну земљу кандидата који жели да уђе", рекао је Дачић, али је додао да би волео да види како би старе чланице прошле на "систематском прегледу" коме се подвргавају земље кандидати.

САД током санкција повећале трговину с Русијом

Шеф српске дипломатије је у Европском парламенту изјавио да Србија, напредујући ка Европској унији, неће пореметити односе с Русијом, и приметио да су САД у време санкција с Русијом повећале трговину с том земљом за 30 одсто, док је Србија имала пад.

Дачић је у расправи на округлом столу "Србија на путу ка чланству у ЕУ", нагласио да "ми идемо напред у ЕУ, имамо своје пријатеље као и свако, и на шта би то сад личило да ми нешто радимо против неког нашег пријатеља зато да би ушли у неко ново окружење?".

"Мислим да то не би ниједна земља у свету урадила", подвукао је Дачић.
"Ја знам, као председавајући ОЕБС-а, да и многи други имају веома присне односе с Русијом, па сам видео да су САД прошле године имале раст у спољнотрговинској размени с Русијом од преко 30 одсто", рекао је Дачић, уз опаску да су "баш ефикасне те санкције против Русије".

"А Србија има пад у размени с Русијом и онда некоме сметају односи с Русијом", закључио је министар.

На округлом столу који је организовала групе Пријатељи Србије у ЕП, претходни председавајући те групе, посланик Виктор Боштинару, оценио је да би Србија морала да усагласи своју спољну и енергетску политику са ЕУ.

Боштинару је истакао подршку пријему Србије у ЕУ и предочио да, без Србије, ширење ЕУ на Западни Балкан не би било делотворно.

Предочио је да српска влада на путу ка чланству мора јасно спровести реформе, укључујући "поштен приступ слободи медија".

Михаел Карничниг, шеф кабинета европског комесара Јоханеса Хана, је нагласио да је циљ Европске комисије да нове земље уђу у чланство ЕУ и рекао да комесар Хан снажно ради на томе да ове године буду отворена прва поглавља у преговорима Србије о чланству с ЕУ.

Карничниг је објаснио да би, "ако све буде добро, врло брзо била отворена поглавља 23 и 24, чим се отвори поглавље 35", везано за нормализацију односа с Приштином.

Илегална миграција европски проблем

Говорећи о проблему илегалних миграната, Дачић је предочио да је то "питање за целу Европу, а не само Мађарску и Србију" и поручио да је Србија за грађење мостова, а не зидова.

Дачић је указао на чињеницу да "избеглице, нерегуларни мигранти у Србију долазе из Европске уније - из Грчке и делом Бугарске". Он је поставио питање "да ли ми сад треба да дижемо зид према Европској унији?", нагласивши да је Србија за мостове, а не за зидове у Европи.

У расправи је поменуто и питање изградње ограде на мађарско-српској граници, што је Влада у Будимпешти одлучила да учини с образложењем да мора спречити нагли прилив илегалних имиграната.

И Дачић је нагласио да Србија уважава велике проблема с мигрантима и азилантима и рекао да "Србија има веома добре односе с Мађарском и то без сумње неће нарушити наше пријатељство", уз опаску да је "проблем (ограде) у политичкој поруци која је лоша".

"Европа више није Европа зидова, а Мађарска је својевремено исекла ограду на граници према Аустрији, где су тад били и Ђула Хорн и Алојз Мок", високи званичници Мађарске и Аустрије, приметио је шеф српске дипломатије.

"Кад већ имате", како је навео, "спремне цигле, градићете зид или мост, а ми смо више за мостове, и мислим да је то политика целе Европе", мада је миграција "питање за целу Европу, а не само за Србију и Мађарску".

Европски комесар за имиграцију, Димитрис Аврамопулос је изјавио да је чињеница да је Мађарска сучељена с великим приливом миграната, али је нагласио да "једнострана решења", попут ограде на граници, могу једино "превалити проблема на суседну земљу, уместо да га реше".

Европски комесар је додао да свака земља има право да се заштити од илегалне имиграције, рекавши да се ти проблеми Мађарске могу поредити с драматичном навалом имиграната и азиланата у Грчкоји Италији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи