Ракић: Уместо зида, мађарске власти нека поставе парк мира

Нови зидови у Европи су срамота колевке цивилизације човечанства, каже градоначелник Северне Митровице Горан Ракић и мађарским властима препоручује да уместо новог зида поставе паркове мира.

"Препоручујем им да уместо новог зида поставе паркове мира и да почну да разговарају са онима који су побегли из својих домова јер су они и њихове породице физички угрожени. Људска солидарност нам је свима сада потребна, ма са којих континената и градова долазили", саопштио је Ракић поводом одлуке Мађарске да подигне ограду на граници са Србијом због великог прилива илегалних миграната, преноси Танјуг.

Ракић је поручио да зидови никад не могу бити толико велики и јаки да зауставе људе чија је основна физичка безбедност угрожена, наводећи да се у зидове и паркове мира уграђују цигле људске солидарности, поштовања слобода и достојанства човека, а не заграђивање демократије километрима жице.

Ракић је рекао да верује да би такав резултат био једнако добар као што је био добар у случају Парка мира у Косовској Митровици, упркос проблемима и повременим инцидентима, наводећи да се мир стрпљиво и дуготрајно гради и лако се постиже када га обе стране желе и брину једна о другој.

"Грађани у Северној Митровици су безбедни, грађани у Јужној Митровици нису угрожени и слободни су да дођу. У нашој Митровици већина грађана ипак настоји да изгради мир, као и већина грађана Европе, упркос турбулентним временима", каже Ракић.

Наводећи да је на мосту на Ибру у Косовској Митровици пре скоро тачно годину дана, у оправданом страху за безбедност својих суграђана после уклањања бетонске барикаде на овом мосту, отворио мост за све грађане и саградио Парк мира, као меку тампон зону штитећи своје суграђане од реалне претње неконтролисаног и безбедоносно-политички недобронамерног масовног преласка Албанаца на северну страну Митровице.

Додаје да је истовремено њиме и поставио путоказ како један парк на самом мосту може бити управо место спајања и слободе за све, па и за дојучерашње непријатеље.

Ракић наводи да истовремено када је у Бриселу ЕУ домаћин напорних разговора премијера Србије и Косова на којима се ломе копља о томе да ли ће се уклонити Парк мира на мосту преко Ибра у Косовској Митровици, мађарска влада доноси одлуку о започињању изградње зида високог четири метра, дуж целе границе са Србијом.

Према његовим речима, ту одлуку Мађарска доноси како би своју европску демократију заштитила од све већег броја унесрећених ирачких и сиријских грађана који под налетом исламског екстремизма напуштају своје домове у потрази за сигурнијим уточиштем у баш тој демократској Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи