Читај ми!

Гојковић: Србија стратешки окренута ка ЕУ

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је Србија стратешки окренута ка ЕУ и да је у појединим областима спремна за изазове које доноси чланство, те да се нада да ће процес преговарања по поглављима отпочети до краја ове године.

Маја Гојковић је, обраћајући се учесницима Треће Дунавске парламентарне конференције, истакла да се Србија за почетак преговарања по поглављима веома добро спремила, преноси Танјуг.

"Као земља кандидат за чланство, Србија је стратешки окренута ЕУ и у појединим областима спремни смо за изазове које доноси чланство. Са пажњом читамо Извештаје о напретку Србије које ЕК објављује сваке године, а извештај за 2014. годину је до сада најпозитивнији и то нас охрабрује", прецизирала је Гојковићева.

Додаје да је општа оцена да је српска администрација веома успешно обавила процес скрининга за сва преговарачка поглавља.

Гојковићева је посебно истакла најширу подршку чланству Србије у ЕУ у садашњем сазиву парламента, што је, како је напомнула, још један показатељ чврстог опредељења да буду спроведене реформе којима ће бити убрзан процес европских интеграција и обезбеђен економски развој и бољи стандард живота грађана.

У реализовању Дунавске стратегије учествује 14 земаља, од којих пет нису чланице ЕУ, подсетила је Гојковићева и додала да је за земље које нису чланице ЕУ посебно значајно да буду укључене у стратегију.

"За Србију је Дунавска стратегија од изузетног значаја, као прва стратегија ЕУ, која укључује и земље које нису чланице ове организације. Сарадња која је на овај начин успостављена између 14 земаља, од којих је већина чланица ЕУ, представља велики подстицај првом спољнополитичком приоритету Србије, а то су европске интеграције", поручила је Гојковићева.

Напомиње да размена искустава у оквиру Дунавске парламентарне конференције, посебно везаних за правце путне инфраструктуре, превенције и одбране од поплава, као и развој привредне сарадње у региону, јесте важан начин успостављања још бољих односа држава кроз које Дунав протиче.

Подсећајући да у Србији 80 општина спада под Дунавски слив, док 24 излази директно на Дунав, Гојковићева је рекла да учешће Србије у примени те стратегије води јачању економије, интеграцији секторских политика у развојне планове ЕУ, поспешивању билатералне и мултилатералне сарадње са свим земљама дунавског слива.

Посебно је истакла пројекте које Србија реализује у оквиру Дунавске стратегије, међу којима су реконструкција Жежељевог моста, ревитализација Голубачке тврђаве, изградња система водоснабдевања Великог Градишта, изградња бимодалног терминала у Батајници...

Уз подсећање да је Србија прошле године била погођена катастрофалним поплавама и да је материјална штета процењена на више од 1,5 милијарди евра, Гојковићева је указала на нужност сарадње и значај израде и спровођења заједничких пројеката на заштити од поплава.

"Оно што се десило било је подстицај да још једном увидимо значај међународне солидарности и блиских односа са ЕУ, која се још једном показала као пријатељ и највећи донатор у уклањању последица непогода. Сматрамо да је укључивање у спровођење Дунавске стратегије и у том смислу спровођење Националне стратегије заштите и спашавања веома важно за Србију", рекла је Гојковићева.

У раду конференције учествују парламентарне делегације из Дунавског региона - Аустрије, БиХ, Бугарске, Хрватске, регионалног парламента Баден Виртенберг, Мађарске, Молдавије, Румуније и Сената Румуније, парламента Словеније и парламента Украјине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи