Читај ми!

Посланици о акцизама на струју

Скупштине Србије разматрала је измене Закона о акцизама, којима је предвиђено увођење акцизе на електричну енергију по стопи од 7,5 одсто. Посланици су, између осталог, расправљали и о зајмовима Међународне банке за обнову и развој.

18.25 - Скупштина завршила рад. Сутра о амандманима на измене Закона о акцизама. 

14.50 - Председавајући седницом Константин Арсеновић (ПУПС) изрекао је опомену посланику Нове странке Зорану Живковићу, јер је, како је објаснио, пришао говорници иако није имао право на то.

11.40 - Главни резултат увођења акциза на електричну енергију од 7,5 одсто бити повећање прихода у буџету, а грађани ће бити награђени за своју жртву, поручио министар Душан Вујовић.

10.20 - Посланици су на почетку седнице, након што је председавајући Константин Арсеновић честитао омладинцима титулу првака света, устали и громогласним аплаузом се придружили честитки.

Предложене измене Закона предвиђају да се акциза примењује од 1. августа, а у Влади Србије верују да ће обезбедити годишње повећање пореских прихода у износу од 17 милијарди динара.

Приликом образлагања предлога у парламенту, министар финансија Душан Вујовић рекао је да ће главни резултат увођења акциза на електричну енергију од 7,5 одсто бити повећање прихода у буџету, али и приближавање цене струје у Србији са земљама региона, као и постепена хармонизација са акцизном политиком ЕУ.

Овом мером, како је објаснио, влада уводи један од сталних извора прихода у буџету, који ће омогућити да у наредним годинама оствари трајне циљеве своје политике, а то је "враћање свих доходака који се плаћају из буџета, значи и плата и пензија на ниво тренда".

"После прилагођавања које смо имали од октобра прошле године, то значи да ће грађани добити награду за своју жртву", рекао је министар.

Вујовић је додао и да је у директиви ЕУ прописан читав низ производа на које се уводи акциза и да Србија по први пут уводи акцизу на електричну енергију као део хармонизације са овом директивом.

Навео је навео да се акциза уводи и како би се цена енергије приближила оној у региону и Европи.

"Србија има цену електричне енергије 4.97 динара плус 1,06 динара у свим фискалним износима. Прва земља до нас је БиХ са 6.9 динара и 1,16 пореским оптерећењем", рекао  је Вујовић и навео пример Црне Горе која има цену од 8,67 динара плус 1,21 динар колико износи пореско оптерећење.

"И после предложеног повећања акциза, Србија би и даље остала испод и по укупној цени електричне енергије и по пореским оптерећењима за 25 одсто најмање", рекао је министар.

Објаснио је да ће након повећања цене струје за 12 одсто, у којој акциза учествује 7,5 одсто, поскупљење просечног рачуна од 2.000 динара бити само 325 динара. 

У образложењу предложених измена Влада Србије је навела да се процењује да ће применом те акцизе до краја 2015. године приход износити додатних 5,4 милијарде динара.

Предложеним изменама је предвиђено и увођење акцизе на течност за пуњење електронских цигарета, која ће износити четири динара по милилитру, као и увођење акцизе на несагоревајући дуван, такозвани бездимни дуван.

Зајам ЕБРД-а за реструктурирање предузећа

Oбразлажући предлог споразума о кредиту са Међународне банке за обнову и развој (ЕБРД), Вујовић је напоменуо да ће тај зајам омогућити да се финансијски терет реструктурирања предузећа пребаци за пет до седам година, али и да се та предузећа доведу у стање да могу трајно да функционишу на тржишту.

Тим споразумом о зајму развој и реструктурирање предузећа СОЕ-ДПЛ предвиђено је да се Србија задужи код ЕБРД-а у износу од 88,3 милиона евра на период од 20 година, са грејс периодом од осам година. Каматна стопа је шестомесечни еурибор плус варијабилна маржа, која тренутно износи 0,6 одсто.

Вујовић је рекао да је циљ кредита који се узима од ЕБРД-а да подржи и финансира једнократне трошкове реструктурирања предузећа.

"То су трошкови којим се та предузећа правно доводе у стање да могу да функционишу на тржишту. Нека од њих ће наћи нове власнике и ново место на тржишту, а нека ће морати да прођу кроз стечај и да у том процесу нађу решење. Треће је да се отпишу потраживања која нису наплатива", рекао је Вујовић, додајући да је "допунска компонента плаћање отпремнина радника".

На дневном реду је још један споразум о зајму са ЕБРД-ом, који Србија узима за унапређења земљишне администрације.

Вујовић је рекао да тај пројекат подржава реформу катастра у Србији и његово довођење у склад са најсавременијим светским достигнућима.

"Спровођењем овог пројекта ћемо за релативно мала средства довести Србију на ниво најразвијенијих земаља и најуређенијих земаља у свету са становишта катастра", рекао је министар.

Споразумом о зајму предвиђено је да Србија од ЕБРД-а за пројекат земљишне администрације добије позајмицу од 36,2 милиона евра.

Период трајања зајма је 15 година, при чему је грејс период четири године, а каматна стопа је шестомесечни еурибор плус варијабилна маржа, која тренутно износи 0,4 одсто.

Посланици ће разматрати и Предлог одлуке о програму званичне статистике у периоду од 2016. до 2026. године, ратификацији Споразума влада Србије и Молдавије о укидању виза за држављане две земље и Споразума влада Србије и Финске о бављењу плаћеним пословима чланова породица запослених у њиховим дипломатским мисијама, конзуларним представништима или мисијама при међународним владиним организацијама.

Такође, расправљаће се и о потврђивању конвенција о поједностављењу трговања робом и о заједничком транзитном поступку.

На дневном реду је и потврђивање Конвенције о заједничком транзитном поступку, као и Конвенције о поједностављењу формалности у трговини робом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи