Читај ми!

Посланици о резолуцији о Сребреници

Најављена резолуција о Сребреници, о којој би СБ УН требало да расправља 7. јула, била је тема у Скупштини Србије, а посланик СНС-а Милован Дрецун оценио је да је нацрт те резолуције, коју је предложила Велика Британија, "класичан покушај злоупотребе једног злочина у политичке сврхе". Демократе указују на неприпремљеност домаће дипломатије када је у питању Нацрт резолуције.

Милован Дрецун је новинарима у парламенту рекао да тај акт не води ка помирењу и да би само осуда свих злочина довела до истинског помирења, преноси Танјуг.

"После 20 година се ништа није променило. Брисел, Лондон и Вашингтон или немају довољан политички осећај или немају потребу да својим капацитетом и ауторитетом заиста допринесу помирењу у БиХ", навео је Дрецун, који сматра да је у нацрту исказан једностран приступ, будући да се не обраћа пажња на злочине које су муслиманске снаге починиле над српским становништвом.

"Какав ће став Владе Србије бити није на мени да коментаришем, мој став је да то није добар пут – или ћемо осудити све злочине и све који су учествовали у злочинима процесуирати и тако довести до правог помирења или ћемо у наредних 50 и 100 година имати покушај злоупотребе злочина. Ова резолуција је класичан покушај злоупотребе једног злочина у политичке сврхе", рекао је Дрецун, који је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Дрецун поручује да у обележавању злочина не сме да постоји дискриминација и да би представници Бошњака, Босне и Херцеговине, Вашингтона, Брисела и осталих центара који траже да представници Србије буду у Сребреници требало да буду на гробљу у Братунцу када се буде обележавала годишњица тог злочина.

Из СПС-а поручују да је тешко говорити о документу чији садржај нису видели, а заменик шефа посланика те странке Ђорђе Милићевић каже да је убеђен да ће Влада Србије у наредним данима детаљно сагледати и размотрити садржај резолуције и да ће се руководити националним интересима.

"Убеђени смо да ниједног тренутка неће бити доведен у питање јасан став Србије о кажњавању злочина. Србија је доказала посвећеност у борби против ратних злочина. Србија жели мир, безбедност у региону и Србија има јасан став да се конфликти никад не понове", поручио је Милићевић.

Милићевић наводи и да ће се приликом одлуке о присуству представника Србије у Сребреници водити рачуна о националним и државним интересима, а, говорећи о одлагању посете председника Томислава Николића Сарајеву, навео је да таква одлука неће нарушити односе двеју држава.

"Србија жели сарадњу, међусобно поверење, просперитет у региону и Србија је ту посвећеност много пута доказала. Посебну пажњу је посветила што бољим односима са Босном и Херцеговином. Србија има јасан став и тај став треба да сагледају суседи, да ако постоје тензије и отворена питања то треба решавати кроз дијалог", навео је Милићевић.

Демократе пак указују на неприпремљеност домаће дипломатије када је у питању Нацрт резолуције, уз поруку да је раније, приликом усаглашавања текста тог документа, могло да се реагује.

"Поново нас је изненадио снег у јануару и резолуција у јулу. Нико ништа није радио у фази усаглашавања текста, а могли смо много тога, на пример у кокусу у САД, у УН, амбасадор у Лондону је могао да сазна за то и да на време реагујемо", уверен је шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић.

Стефановић сматра да Србија 20 година после злочина у Сребреници мора да осуди тај злочин, не чекајући притиске из иностранства.

"Важно је да премијер има намеру и жељу, и да покаже да жели да иде у Поточаре, 20 година је прошло и ми као држава треба да наставимо да се суочавамо не зато што нас неко притиска, већ због нас самих. Важно је да као држава, нарочито у јулу, покажемо свој став. Ово је питање нормалног цивилизацијског односа и Србија треба да буде тамо присутна", сматра Стефановић.

Лидер Нове странке Зоран Живковић рекао је да Србија не може да бежи од прошлости и да мора постојати однос према њој.

Уз напомену да је на судовима да оцене да ли је у Сребреници био геноцид, Живковић сматра да треба признати да се у Сребреници десило нешто што не сме бити заборављено, а да Србија у анализи предложене резолуције треба да иде са позиција разума и искрености.

"До помирења неће доћи ако свако има своју историју и жртве. Нема наших и њихових жртава и злочинаца. Сви на овом простору, на простору бивше СФРЈ, треба да донесу усаглашену оцену шта се десило", рекао је Живковић.

Посланик на листи СНС-а и председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миодраг Линта тражи да Велика Британија повуче Нацрт резолуције о Сребреници, јер не доприноси помирењу и јер се њом шаље нецивилизацијска порука, те да припреми нови нацрт резолуције којим би били осуђени сви злочини почињени на подручју БиХ и одата почаст свим жртвама, без обзира на националну и верску припадност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи