Читај ми!

Социјални примаоци – партијски даваоци

На списку донатора политичких странака су 23 особе које истовремено примају социјалну помоћ из буџета. Оне су партијама уплатиле милион и по динара. Министарство рада проверава те наводе.

Даваоци прилога, а примаоци социјалне помоћи – о српском парадоксу јавност зна од 2012. године. Дарежљивост на рачун пореских обвезника осетиле су три партије.

"Износи се крећу од 6.000 до највише 40.000 динара, а карактеристичан је пример једног корисника који је дао 650.000 динара, што је девет пута више него што је примио социјалну помоћ", каже Владан Јоксимовић, заменик директора Агенције за борбу против корупције.

Тај новац отишао је на рачун социјалиста. Највише донација стигло је, међутим, напредњацима, а међу дониранима је и УРС.

Незванично, два су могућа сценарија која се испитују – да је неко тим људима дао новац, или на руке или уплатио на рачун како би га они проследили партијама, док је трећа опција да су само лажно приказали свој материјални положај.

"Тај податак говори да су људи давали новац неког другог ко није желео да се нађе на листи донатора или странка није желела да се зна ко јој даје новац", каже Немања Ненадић из "Транспарентности Србија".

Ипак, то је само врх леденог брега злоупотреба. Дешава се да социјалну цену вртића плаћају они са највишим примањима, или да траже социјалну помоћ док крију да имају некретнине. А ко има право на помоћ из буџета, проверава се једном годишње.

"Да ли може само Министарство нешто да учини, да ли је потребно укључити друге институције, то је питање. Много се пута причало о социјалним картама, па се чини да те евиденције нису потпуне", истиче Ненадић.

Месечно се из буџета за социјалну помоћ издваја више од милијарду динара. Међу онима који је користе је 140.000 радно способних.

"Држава не зна колико ви зарађујете, на шта се односи ваша имовина, какви су вам приходи. Ми смо се обратили Европској унији да добијемо одговарајућа средства. Кад добијемо, могли бисмо за две до три године да завршимо социјалну карту", каже министар за рад и социјална питања Александар Вулин.

После 12 година, Црна Гора је завршила социјалне карте. Како би спречила злоупотребе, у Хрватској држава има увид у банковне рачуне својих корисника социјалне помоћи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару