Читај ми!

Уочи посете српског премијера Вашингтону

Председник Владе Александар Вучић од уторка је у првој званичној посети Сједињеним Америчким Државама. Током тродневне посете, састаће се са потпредсеником САД Џозефом Бајденом, сенаторима и конгресменима, представницима бројних америчких компанија и српском дијаспором.

Пут важан, програм напоран, очекивања велика. Првог дана прве посете српског премијера Вашингтону на дневном реду економија - састанци са представницима америчких компанија - "Џенерал Електрик", "Мајкрософт", Ен-Си-Ар (НЦР).

"То је огроман број америчких компанија са којима ћемо да се састанемо, веома важних компанија које су већ улагале и које тек планирају да улажу у Републику Србију", каже Александар Вучић, председник Владе Србије.

Састанци и са замеником америчког државног секретара Ентонијем Блинкеном, сенаторима Џоном Мекејном и Роном Џонсоном, председавајућима српског Kокуса, конгресменима Поом и Кливером.

Важнији од свих, сусрет са потпредседником САД Џозефом Бајденом у Белој кући, упркос породичној трагедији другог човека Америке.

"Оно што се понекад догађа, пошто се састанак одржава у Белој кући, то је да на њега сврати и председник Барак Обама", каже Милан Мишић, доскорашњи дописник Политике из Вашингтона.

План посете уследио је после позива Бајдена, са којим је већ разговарао на маргинама безбедносне конференције у Минхену. Присутни су међу званичницима већ тада приметили, рецимо, велико поштовање.

"Међу Бајденом и Вучићем постоји добра хемија, то није најважније у међународним односима, али је итекако битно. У овом часу мислим да Американци сматрају да морају да буду присутнији на Балкану, посебно што су осетили могућност дестабилизације, а то је задње што им треба", каже Иво Висковић, професор на Факултету политичких наука.

Односи Београда и Вашингтона пола века одвијали су се у троуглу са Москвом. Последњих година САД и Србију повезују три троугла. Поред Русије, Приштина и Брисел. Баш код последњег, од Американаца се очекује помоћ.

"Вашингтон је најважнији за решавање питања Косова, али чини се да је Вашингтон спреман да помогне у разговорима са ЕУ. Једно време је Вашингтон то препустио Берлину, сад су спремни да се активирају и да утичу на Берлин да попусте, да дају Србији шансу да крене са преговорима", каже Висковић.

Питање гасне диверзификације, смањивање зависности од руског гаса питање је енергетске безбедности Србије и сигурно ће бити једна од важних тема у разговору са америчким званичницима. Из Београда се шаље јасна порука да није реч о заокрету у спољној политици од Москве ка Вашингтону.

"Сваки премијер мора да води рачуна о интересима своје земље, нема рекао бих конкретнијег интереса него што је енергетска безбедност. Данас је енергија политка и политика енергија", каже Милан Мишић.

Аналитичари у угледним и Стејт департменту блиским гласилима, Форин аферсу и Институту Стратфор, упозорили су, уочи Вучићеве посете, да је Запад запоставио Западни Балкан. Према оцени Стратфора, Запад, Русија и Турска имају заједничког супарника на Балкану - политичку нестабилност и наводе да и Русија и Запад настоје да купе утицај улагањима и енергетским пројектима.

Последњег дана посете премијер Вучић одржаће предавање на Џонс Хопкинс Универзитету.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи