Читај ми!

Вучић очекује похвале од Меркелове за реформе

Премијер Александар Вучић изјавио је да је сигуран да ће немачка канцеларка Ангела Меркел, када дође у Србију, похвалити наше економске мере, стање јавних финансија и фискални дефицит.

Вучић је, говорећи о стабилности која је преко потребна за еконосмки развој државе, подсетио и да је јуче немачки министар Герд Милер имао само речи хвале за оно што је Србија постигла у претходном периоду, али и ономе што је урадила и што чини на одржању и јачању стабилности у региону.

"Зато нама никаква нестабилност није потребна", рекао је Вучић.

Додао је да Србија има потенцијал да изазове нестабилност, али и да има такво руководство чији је циљ и које управо ради на супротном - на очувању стабилности.

Вучић је додао да се Србија понаша озбиљно и одговорно и навео да само они који нису у стању да се баве економским проблемима и раде на јачању економије и решавању проблема грађана, подлежу националистичким изјавама и испадима.

"Ми тај проблем немамо", казао је премијер и рекао да Србија неће дозволити да јој се у два дана, као неким земљама у региону, уруши стабилност и инвестициони потенцијал.

Како је рекао, и у Србији је било покушаја где су се помињали украјински или неки други сценарији и поручио да се никоме неће дозволити да се игра са таквим стварима.

Вучић је напоменуо да сви људи у Влади Србије, на челу с њим, треба да раде и да се договарају, а никако свађају и додао да у тако нечем не види никакав смисао поручујући да је потребно да заједнички идемо напред.

"Економска експанзија Србије је оно чему се надамо", поручио је премијер.

Говорећи о формирању Специјалног суда за злочине ОВК, Вучић је рекао да је добро да Приштина формира тај суд, те да ће српски посланици у косовском парламенту гласати за доношење такве одлуке.

Вучић је одговарајући на питање новинара у Палати Србија рекао да Србија верује у оно што је радио Клинт Вилијамсон и многе организације, које су прикупљале доказе о злочинима, као и да су они дошли до резултата у тим истрагама.

Нада се, каже, оптужницама управо на основу доказа и резултата истрага, али и пресудама, али не жели да прејудицира судске долуке.

"Добро је формирање Специјалног суда. Неко мора да одговора за злочине над Србима, па хајде сад нека неко прича шта су Срби чинили", рекао је Вучић.

Упитан о најави Хашима Тачија о покретању тужбе за геноцид, Вучић је поновио да не верује да то може да се догоди и да је правно говорећи то немогуће.

"То је толико неозбиљно да нисам у стању да коментаришем", рекао је премијер и додао да је био веома изненађен када је чуо да неко тако нешто може и да помисли да каже.

Верује да је таква Тачијева изјава вероватно у функцији унутрашње политичке приче због формирања Специјалног суда на Косову и Метохији.

Премијер је рекао да та најава говори колико је Србија озбиљна држава јер не улази у политичке играрије и не квари односе у региону.

А на питање да ли ће случај браће Битићи расветлити до његовог одласка у САД, где путује 1. јуна, Вучић је рекако да то није реално, али да свакако сматра да би тај случај требало решити.

Вучић је потврдио да ће Веран Матић бити укључен у решавање тог случаја, јер је између осталог показао иницијативу и у решавању случаја убиства новинара Славка Ћурувије.

"Није реално да се тај случај расветли до мог одласка у САД, али било би добро да се тај случај реши", рекао је Вучић.

Премијер је поручио да би било боље да се различите идеје о кључним државним питањима износе унутар државног руководства, а да се у јавност излази са усаглашеним ставовима.

Упитан да прокоментарише изјаву потпредседника владе и министра спољних послова Ивице Дачића да је најбоље решење за Косово и Метохију подела, Вучић је рекао да "само уједињени можемо да постигнемо очување државног и националног интереса, као и економски просперитет".

Не зна, рекао је, ни да ли је Дачић видео Платформу о КиМ председника Томислава Николића.

Вучић сматра да је Србија по питању КиМ водила добру политику.

"Зато тражим да више разговарамо и излазимо са усаглашеним решењима", рекао је премијер

Не види, каже, смисао у томе да се препиремо и свађамо.

"Треба да будемо уједињени како бисмо економски ишли напред, а економска експанзија Србије је оно чему се надамо и то је наша највећа снага. То ћете видети у годинама пред нама", закључио је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару