Читај ми!

До краја године промена трећине дипломата у иностранству

Наставља се рад на реформама и именовању 34 нова шефа дипломатско-конзуларних представништава Србије од укупно 98, рекао је за РТС шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Србији је потребна модерна дипломатија која прати савремене трендове дипломатске службе, наводи Дачић.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао и да се ради на новом закону о спољним пословима који би створио основе за професионалну и каријерну дипломатију.

Данас се обележава Дан српске дипломатије, у спомен на оснивање Књажевске канцеларије иностраних дела Кнежевине Србије 29. маја 1839. године. Тај дан сматра се почетком професионалне дипломатије у Србији.

Ивица Дачић подсећа да се Дан српске дипломатије обележава први пут ове године и наводи да је у свету уобичајено да дипломатске службе имају свој дан.

Каже да је потребно подсетити се најбољих дана српске дипломатије и тражити најважније циљеве које можемо да остваримо.

Како каже Дачић, циљеви су да се спољном политиком учини лакшим остваривање националних и државних интереса, као и заштита тих интереса, наставак европских интеграција, развој односа са традиционалним пријатељима, партнерски односи са државама, регионални мир и стабилност и стварање што боље позиције Србије у свету.

Када је реч о именовању нових амбасадора, Дачић сматра да су у претходном периоду прављене грешке, када су неки амбасадори враћени, а нису послати нови.

Наводи да је направљена листа кандидата о којима се одлучује и да је циљ да се до краја године промени трећина нашег дипломатског кадра у иностранству.

Министар каже да у Министарству спољних послова има 1.100 људи и да је ситуација таква да ће тај број морати да се рационализује.

Поручује да је важно да имамо ниво дипломатске службе који ће моћи да одговори тешким спољнополитичким условима и службенике који могу да дођу до најважнијих центара одлучивања. Како истиче Дачић, потребна нам је модерна дипломатија која прати савремене трендове дипломатске службе.

Говорећи о формирању специјалног суда за злочине ОВК, Дачић је рекао да не очекује да ће то проћи без проблема, али каже да ће тиме бити завршена једна фаза великог притиска који је уследио на Косово.

Подсећа и да је Савет безбедности Уједињених нација то питање разматрао пре неколико година и да је Косово преузело обавезу да формира тај суд да не би био формиран у оквиру УН. Истиче и да је за Србију то једно од централних питања.

Кад је реч о платформи председника Николића о Косову, каже да није прочитао платформу која се налази код премијера. Међутим, наводи да је све предлоге, па и његов о подели Косова, живот учинио закаснелим и превазиђеним.

Наводи да Београд нема суверенитет над делом своје територије као што ни власти у Приштини немају суверенитет над делом Косова.

"Треба тражити решење које ће нас вући напред. Бриселски дијалог нема бољу алтернативу у овом тренутку", поручио је Дачић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару