Транспарентност: Скупштина не контролише Владу

Транспарентност Србија критиковала је Скупштину Србије зато што не спроводи ефикасно своју надзорну улогу, односно не користи извештаје независних органа, за контролу извршне власти.

Транспарентност Србија у саопштењу наводи да је добро што скупштински одбори сваке године све више пажње посвећују разматрању годишњих извештаја независних државних органа, преноси Бета.

"Ипак Народна скупштина није обезбедила спровођење својих прошлогодишњих закључака поводом тих извештаја и то је један од разлога због којег из године у годину независни органи наводе исте проблеме за остваривање права грађана и ефикасну превенцију корупције", додаје се у саопштењу.

Транспарентност Србија је подсетила да је Скупштина прошле године усвојила најпотпуније закључке извештаја независних државних органа и обавезала Владу да до 6. децембра 2014. извести о испуњењу мера у складу са скупштинским закључцима.

"Не само што велики број мера није испуњен већ Влада супротно утврђеној обавези, није известила Скупштину о учињеном ни у постављеном року, ни након његовог истека", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су тако остали неиспуњени налози Скупштине Влади да обезбеди принудно извршење решења Повереника за информације и да покрене поступак одговорности против функционера који не изврше обавезе у складу са законом, да предложи допуне Закона о Агенцији за борбу против корупције ради отклањања проблема на које је Агенција указала, да обезбеди отвореност законодавног поступка, да обезбеди разматрање и уважавање препорука и мишљења Заштитника грађана.

"Шта год у законима или Пословнику буде писало, то по нашој оцени, неће значити много уколико народни посланици не буду спремни да без обзира на став врхова својих партија, позову на одговорност извршну власт због пропуста да спроведе у дело законе и закључке које је Скупштина усвојила", саопштила је Транспарентност Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи