Николић на Куби: Делимо исту страст према слободи и независности

Куба ће наставити да пружа подршку Србији у борби за територијални интегритет и суверенитет, поручио је кубански председник Раул Кастро у разговору са председником Србије Томиславом Николићем. Председник Србије се састао и са председником Народне скупштине народне власти Кубе Естебаном Ласом Ернандезом.

Председник Србије Томислав Николић разговарао је јуче са председником Кубе Раулом Кастром. Кастро се захвалио председнику Србије на посети и подршци на успостављању дијалога те земље са САД, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике. 

"Србија је земља пример борбе за слободу и независност коју је показала више пута током историје. Током Другог светског рата дали сте немерљив допринос победи над нацизмом и поднели сте огромну жртву у борби против тог зла. Ваша борба за слободу и мир, нажалост не престаје ни данас", нагласио је председник Кастро.

Куба ће наставити да пружа подршку Србији у борби за територијални интегритет и суверенитет, истакао је Кастро.

Председник Кубе је нагласио значај продубљивања билатералних односа, нарочито у области економије и инвестиција. То посебно може да се односи на фармацеутску индустрију и здравство, пољопривреду и саобраћај.

"Промене у законодавном оквиру које су већ отпочеле ту сарадњу могу значајно да олакшају", нагласио је Кастро.

Председник Николић се захвалио председнику Кастру на непризнавању једнострано проглашене независности КиМ и на исказаном пријатељству и спремности да се продубљују билатерални односи две земље.

Навео је да је Куба светао пример истрајности у борби за слободу и рекао да Србија никада неће учинити ништа да односи две земље буду поремећени, већ ће уложити максималне напоре да се пријатељство развија и продубљује.

Председник Николић је изнео уверење да је Србија потпуно спремна на унапређење економске сарадње по европским стандардима и правилима.

"Две владе треба да се договоре који модели сарадње у области економије могу што пре да се реализују", рекао је председник Николић и изразио уверење да ће размена посета на свим нивоима уследити у кратком року.

Председник Николић је јуче одликован највишим одликовањем "Хосе Марти", које се додељује за допринос светском миру, образовању, култури и науци. Тим ореденом су у 2014. години били одликовани председници Русије и Кине. Орден је председнику Николићу уручио председник Кубе Раул Кастро.

Секретар Владе Хомеро Акоста Алварез је читавши Указ о одликовању нагласио допринос српског народа светском миру, посебно у светлу 70. годишњице победе над фашизмом, када је српски народ исписао херојске странице у борби против тог светског зла.

"Српски народ је поднео највеће жртве сразмерно броју становника. Куба изражава принципијелну подршку Србији да очува свој суверенитет и интегритет. Председник Николић је дао немерљив допринос развијању билатералних односа током дугог низа година као председник клуба пријатељства у парламенту Србије. Као председник Србије дали сте приоритет односима наше две земље, који ће се сигурно још више унапредити вашом посетом Куби. Примићете највише одликовање наше отаџбине, које носи име нашег народног хероја, као знак љубави и поштовања нашег народа према вама", рекао је Алварез.

Николић са Ернандезом

Председник Николић је данас разговарао са председником Народне скупштине народне власти Кубе Естебаном Ласом Ернандезом и рекао да су судбине Србије и Кубе веома сличне и да два народа деле исту страст према слободи и независности.

"Грађани Србије воле кубански народ и то могу да вам пренесу сви амбасадори који су боравили у Србији", нагласио је председник Николић и додао да се пријатељство два народа не базира само на економској сарадњи, преноси Танјуг.

"Важно је да основа билатералних односа буде искрено пријатељство, а то је снажна основа за економску сарадњу", подвукао је председник.

Николић је, како је саопштила прес-служба председника, изразио задовољство због отварања дијалога између Кубе и САД и наду да ће се разговори наставити у интересу обе земље. Он је захвалио на принципијелној подршци на непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Председник Народне скупштине народне власти Естебан Лас Ернандез изразио је задовољство што је званична посета на највишем нивоу уследила након пуних 36 година.

"Ваша посета је још значајнија због кључног момента за Кубу. То потврђује историјске везе два народа, пријатељство и разумевање", нагласио је председник Народне скупштине. Додао је да континуитет билатералних односа ни у једном тренутку није био нарушен.

Ернандез је истакао и допринос српског народа борби против фашизма, на који се подсећамо са поносом поводом јубилеја 70 година победе над фашизмом.

Председник Николић је јуче, током првог дана званичне посете Куби, положио венац на Споменик националном хероју Хосеу Мартију.

У књигу утисака кубанском великану и инспирацији генарација младих, који је свој живот положио у борби за слободу и независност Кубе, председник Николић је уписао:

"Судбина је хтела да данас на 120. годишњицу од трагичне смрти Хосеа Мартија будем овде. Одати почаст Хосеу Мартију значи одати почаст Куби, Латинској Америци, слободи и демократији. Поштовати Хосеа Мартија значи поштовати себе и своју слободу. Будите поносни што сте га имали и он би данас био поносан на вас Кубанце", наводи се у саопштењу.

Поклони специјалној школи

Супруга председника Републике Драгица Николић и председница истоимене фондације посетила је у Хавани Специјалну школу за децу са посебним потребама "Сијера Маестра" као и болницу "Рамон Гонзалес Коро", која је један од водећих здравствених центара у тој земљи.

У дружењу са децом и здравственим радницима у специјалној школи, упознала се са радом те институције и присуствовала приредби коју су најмлађи приредили у знак захвалности за поклоне које им је уручила, пише у саопштењу.

Како је речено, лаптоп рачунари које им је уручила неопходни су у процесу стицања знања и терапији.

У болници "Рамон Гонзалес Коро", Николићева се упознала са радом и иновацијама у области неонатологије.

Разговарало се о сарадњи болнице са сличним установама у Србији, а у знак пријатељства, Николићева је уручила опрему за мајке и бебе и лаптоп рачунаре као поклон Фондације "Драгица Николић", чија је основна мисија обнова српских породилишта и повећање наталитета у нашој земљи, пише у саопштењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи