Посланици о одредби Закона о високошколском образовању

Посланици размотрили предлог за аутентично тумачење одредбе 54 Закона о високошколском образовању, чиме се прецизира да се орган пословођења високошколске установе бира на три године, са могућношћу само једног поновног избора у истој установи. Сутра о амандманима на предложене измене Закона о ваздушном саобраћају.

13.00 - Посланици завршили рад, а седницу настављају сутра расправом о амандманима на предложене измене Закона о ваздушном саобраћају.

12.05 - Полемика посланика СНС и ДС о раду појединих декана и њиховој страначкој припадности, јавља извештач РТС-а.

10.10 - Почела седница Скупштине Србије

Посланици Скупштине Србије завршили су рад, а седницу настављају сутра, када ће разматрати амандмане на предложене измене Закона о ваздушном саобраћају. На тај законски предлог посланици су поднели 83 амандмана, након чијег претреса се очекује и гласање.

Посланици су размотрили предлог за аутентично тумачење одредбе 54 Закона о високошколском образовању.

У предлог за аутентично тумачење одредби члана 54 тог закона, који је поднео посланик Српске напредне странке Владимир Орлић, указује се да постоји недоумица да ли ту одредбу треба тумачити тако да исто лице у истој високошколској установи може бити именовано за орган пословођења највише два пута или више од тога.

Одбор за уставна питања и законодавство навео је у предлогу да ту одредбу треба тумачити тако да се орган пословођења одговарајуће високошколске установе бира на три године, са могућношћу само једног поновног избора у истој установи, при чему на укупан број мандата не утичу промене у имену и презимену тог лица, називу установе, као и измене и допуне закона уколико оне не уређују на другачији начин питање укупног броја мандата пословодног органа у истој установи.

Скупштинску расправу обележила је оштра полемика посланика СНС и ДС о раду појединих декана и њиховој страначкој припадности, после тврдњи демократа да је један декан, који је говорио на митингу СНС, проневерио новац свог факултета, на шта су им напредњаци одговорили да нема веће злоупотребе функција него у случају Бојана Пајтића.

Посланици разматрају доношење аутентичног тумачења једне од одредби Закона о високошколским установама која каже да се орган пословођења високошколских установа бира на три године, са могућношћу још једног поновног избора.

Полемику је покренула посланица ДС Александра Јерков наводећи да је декан Техничког факултета у Новом Саду Раде Дорословачки, који је говорио на митингу СНС, потрошио 300 милиона динара тог факултета, да је променио Статут факултета тако да никад не може да буде смењен, а да га је владајућа већина изабрала у Национални просветни савет.

"Очигледно је да постоје декани који на различите начине покушавају и успевају да заобиђу ову одредбу закона и зато није потребно само да донесемо аутентично тумачење, већ треба и разговарати са људима, јер другачија тумачења закона произилазе из лоше намере", рекла је Јерков, наводећи и да је Дорословачки дошао у интересовање јавности и јер је научницу Ивану Ковачић избацио са факултета.

Одговор јој је стигао од заменика председника посланика СНС Александра Мартиновића, који је рекао да је Дорословачки "на мети" само зато што је говорио на митингу СНС.

"Бојан Пајтић (председник ДС и војвођански премијер) је пре неки дан изабран за ванредног професора Правног факултета у Новом Саду, па куд ћете већу злоупотребу функција у једном човеку?", рекао је Мартиновић.

Јерков је реплицирала да "грех" Дорословачког није у томе што је говорио на митингу СНС, већ што је, како је утврдила ДРИ, мимо закона потрошио 300 милиона динара факуктета, што је променио Статут, а већина га изабрала у Национални просветни савет.

Додала је и да је Дорословачком поништена диплома Машинског факултета у Новом Саду.

Мартиновић је одговорио да представници ДС немају право да причају о проневерама новца на територији Војводине, с обзиром на то шта се, поред осталог, дешавало у покрајинском Секретаријату за науку и технолошки развој док је секретар био Драгослав Петровић, десна рука Пајтића.

Шеф посланика СНС Зоран Бабић се надовезао да је председник општине Смедеревска Паланка, који је високопоизиционирани функционер ДС, ту општину, како је закључила ДРИ, задужио за три њена буџета.

Иначе, све посланичке групе сматрају оправданим доношење аутентичног тумачења Закона о високошколским установама, тако да се прецизира да се орган пословођења високошколске установе бира на три године, са могућношћу само једног поновног избора у истој установи, при чему на укупан број мандата не утичу промене у имену и презимену тог лица, називу установе, као и измене и допуне закона уколико оне не уређују на другачији начин питање укупног броја мандата.

Посланици су нову, осму седницу пролећног заседања, која има две тачке дневног реда, почели јуче, када су размотрили измене Закона о ваздушном саобраћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи