Београд и Приштина без коначног договора о телефонији

Шеф српске делегације у разговорима са Приштином Марко Ђурић рекао је да је после данашње рунде разговора Београда и Приштине о телекомуникацијама остало још нерешених питања до коначног споразума.

Марко Ђурић је после разговора у Бриселу навео да је шефица приштинске делегације Едита Тахири на данашњим разговорима захтевала да Србија за потребе Косова затражи од Међународне телекомуникационе уније позивни број за ту територијалну област, јавља Бета.

Према Ђурићевим речима, то у овој фази разговора не може да се разматра док се не добију гаранције да ће истовремено са тим процесом "Телекому Србија" бити омогућена покривеност мобилне и фиксне телефоније на целој територији КиМ.

Ђурић истиче да су данашњи разговори прошли у духу жеље Београда да напредује у налажењу решења за рад "Телекома Србија" на КиМ и жеље Приштине да што пре оствари своје циљеве око добијања позивног броја.

Наглашава да су се лако договорили око питања која се не односе на имовину и на статус, а кад је било речи о питањима статуса и имовине "ствари су ишле нешто теже".

Како каже, још предстоји "једна сума разговора пре него што постигнемо коначни споразум о телекомуникацијама".

Ђурић наглашава да треба да се осигура да "Телеком Србија", до успостављања нове компаније, може несметано да сервисира и кориснике и опрему, да ће јој опрема која јој је раније одузета бити враћена.

"И наравно када је реч о бирању бројева, што је исто и у политичком и у симболичном смислу важно, да ће наши људи када зову, рецимо, из Косовске Митровице у Ниш или Краљево и даље бирати локални позив, а не међународни број", указује Ђурић.

Наводи да су то питања која остају да се решавају у наредним разговорима о телекомуникацијама.

Ђурић додаје да је данас позитивно у дискусији била прича око редоследа потеза, односно како треба да иде са оснивањем компаније.

Тахири: Косово добија телефонски код

Шефица приштинске делегације Едита Тахири наводи да Косово добија код телефоније и да ће захтев послати Аустрија и додаје да ће косовски оператори сарађивати са онима из централне Србије, када је реч о ромингу са циљем смањења тарифе.

Тахири је за РТК рекла да су се радне групе Приштине и Београда сложиле са елементима спровођења плана у вези питања која се тичу телекома, као и да ће бити дозвољено "једној новој телефонској компанији на Косову да ограничено делује".

Шефица приштинске делегације је, такође, инсистирала да се не ради о новом оператеру телефоније с обзиром на то да се "он на Косову добија искључиво тендером".

Према њеним речима, радне групе Приштина и Београда су се сагласиле да се током овог месеца поново сретну у Бриселу и да током два дана заредом прецизирају сваки детаљ спровођења плана у вези телекома, како би потом о том питању разговарали и премијери.

Радне групе би требало да се поново састану како би разговарале о осигурању возила. "О том питању сагласне су обе стране", истиче Тахири.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи