Јаблановић: Не идем у Ђаковицу поводом оптужнице

Председник Листе "Српска" Александар Јаблановић каже да се неће појавити у Ђаковици поводом оптужнице за кривично дело подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир и нетолеранцију.

Oптужницу је против Александра Јаблановића поднело Одељење за тешка кривична дела Основног тужилаштва у Ђаковици, преноси Танјуг.

Јаблановићу, који је бивши министар за повратак и заједнице у косовској влади, 12. маја достављен је позив косовског тужиоца да се 22. маја јави тужилаштву у Ђаковици у својству окривљеног.

Јаблановић је новинарима рекао да се тужилац "мало заиграо" у својим овлашћењима и послу и да не види по ком основу га тужилац терети, осим што му је повод за то, како је објаснио, потпис око 12.000 грађана Ђаковице који траже да се он за нешто терети.

Истиче да нема намеру да доказује своју невиност у овом случају, пошто случај, како је рекао, ни не постоји. Додаје да поготово нема намеру да доказује своју невиност пред Тужилаштвом у Ђаковици, јер је то град где никада није био.

"Са друге стране, ја не бежим од свог одласка у Ђаковицу и то није никаква табу тема, али мог одласка у Ђаковицу поводом ове конструисане оптужбе и случаја неће бити сигурно, то будите уверени, јер не желим ни на тај начин да некоме дајем муницију, нити да подстичем локално становништво Ђаковице на неке нове немире и протесте, за шта бих поново био ја оптужен", нагласио је Јаблановић.

Председник Листе "Српска" каже да никога није позвао ни на један немир нити протест, а да они који на то јесу позивали имају своје име и презиме – Аљбин Курти и Рамуш Харадинај.

"То су људи из Покрета "Самоопредељење" и Алијансе за будућност Косова, то су Аљбин Курти и Рамуш Харадинај. За свако насиље, за сваки немир, за сваку нетолеранцију која је настала, а за шта је као повод употребљена моја изјава коју сам дао у манастиру Зочиште, одговорна су та два човека и њихове политичке опције и они који су ломили и рушили Приштину. Ја са тим немам никакве везе", подвукао је Јаблановић.

Оценио је да је цео случај усмерен ка томе да се дисциплинују они који косметске Србе представљају у привременим органима у Приштини, да им се на тај начин јасно стави до знања шта се сме, шта се не сме, да се заплаше и никада више не узму себи за право да осуде инцидент и напад на Србе.

Јаблановић је рекао да се не осећа ни најмање заплашено, као ни његови сарадници, и да ће увек, на сваки начин говорити о проблемима Срба, о нападима на Србе и да неће дозволити да злочинци и злочини над Србима и неалбанцима буду некажњени.

"Увек ћу осудити напад на Србе и ја и данас сматрам да оне које сам тог дана назвао оним именом у Ђаковици дивљацима, а то је била искључиво група људи, неколико њих из Покрета "Самоопредељење", ја и даље мислим да су они то што јесу, а све уважавање и поштовање имам према свим грађанима Ђаковице и према свим породицама несталих људи у рату, како према Албанцима, тако према Србима, Ромима, Бошњацима", каже Јаблановић.

Сматра да је оно што се дешава око Ђаковице једна велика мрља, не толико Албанаца колико међународне заједнице и ЕУ, која је "тим истим Албанцима дала право да суде, али не да суде по правди и праву, већ по својој вољи и свом нахођењу".

Јаблановић је смењен са места министра за повратак и заједнице након насилних демонстрација које су Албанци организовали у Приштини против косовске владе, када је један од захтева био управо његова смена.

Лавина негативних реакција косовских политичара, студентских и цивилних удружења, као и удружења бораца ОВК против Јаблановића уследила је после изјаве коју је дао на Бадњи дан у Зочишту код Ораховца, након каменовања групе расељених Срба из Ђаковице, који су претходно покушали да унесу бадњак у цркву тога дана и у којој је виновнике инцидента назвао "дивљацима".

Поводом све учесталијих напада на Србе у покрајини, Јаблановић је рекао да иза њих стоје појединци, али да је одговорност колективна, а посебно на косовској влади која нападе не осуди увек благовремено.

Истакао је и да више година уназад нико од појединаца који раде на своју руку није на адекватан начин кажњен.

"Мислим да се са једним активним системом кажњавања и санкционисања може у наредном периоду побољшати ситуација повратничких породица и староседелаца, јер уколико некога ко почини једно кривично дело не казните на самом старту те његове криминалне каријере, онда му дајете простор да у будућности то дело понавља више пута без бојазни за своју одговорност", каже Јаблановић.

Додаје да је "након оволико година толеранције и неосуђивања", велики степен одговорности на косовској влади и да они по том питању морају нешто активно да ураде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи