Бобићева: Морамо да убедимо ЕУ да смо спремни

У Европској унији постоји замор од проширења и примања нових чланица, али и замор од реформи у земљама које су у процесу приступања Унији, каже генерална секретарка европског покрета у Србији Маја Бобић.

Тема сусрета премијера Србије Александра Вучића са представницима невладиног сектора биле су европске интеграције и учешће представника цивилног друштва у процесу евроинтеграција, као и ситуација у региону и геополитички положај Србије.

"Амосфера је била добра, имали смо отворен приступ и са једне и са друге стране. Истакли смо проблеме, недостатке, указали где је потребно појачати сарадњу између извршне влати и цивилног сектора. Волимо да уочавамо шtа није довољно добро и шта треба да се унапреди", рекла је гостујући у Дневнику РТС-а генерална секретарка европског покрета у Србији Маја Бобић.

Каже да цивилни сектор са своје стране ради све како би преговори започели што пре и да је важно да поцес има динамику.

"Многе владе имају тенденцију да чују своје цивилно друштво а преговори су важни за целкокупне реформе у Србији", каже Бобићева.

Истиче да у ЕУ постоји замор од примања нових чланова.

"Обично се каже да од стране ЕУ постоји замор од проширења, а постоји и замор од реформи у земљама које су у процесу приступања, то су обимне реформе и за њих је потребно време", додаје Маја Бобић.

Каже да је највећа одговорност за неотварање поглавља на српској страни.

"Највећа одговорност је на нашој страни, морамо да убедимо другу страну да смо спремни. Морамо политички да их убедимо да смо за унапређење односа између Београда и Приштине и спровођење договореног, али и да смо за даље реформе", објашњава Бобићева.

Каже да је за јун планиран нови састанак са премијером али и са ресорним министрима и додаје да је састанак премијера са омбудсманом дошао касно.

"До састанка премијера са заштитником грађана дошло је касно када је већ угрожена институција омбудсмана која је важна за владавину права и за бољу заштиту грађана. Међутим, добро је што су се састали и што су најавили континуитет састанака", закључује Бобићева.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи