ДС позива Стефановића да поднесе оставку

Влада у сенци Демократске странке позвала је министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да поднесе оставку јер је, како наводе, склон узурпацији надлежности суда и тужилаштва и у више наврата је прекшио Устав.

На конференцији за новинаре после седнице владе у сенци, министар задужен за правосуђе у тој влади Момчило Грубач рекао је да Стефановић упорно уверава јавност да он одлучује да ли ће се отворити кривична истрага или покренути кривични поступак поводом смрти Предрага Гојковића у стану омбудсмана Саше Јанковића пре 22 године, о чему, наводи, одлучује тужилаштво, преноси Танјуг.

Грубач је навео да Стефановић без нових доказа тврди да је сумњив тај случај, квалификован као самоубиство, и позива на ревизију одлука правосудних органа чиме, како наводи даље, крши принцип поделе власти.

Рекао је да се Стефановић служи политичким триковима и да је показао да не разуме довољно задатак полиције и не уме да објасни на који начин је изнет досије о самоубиству у стану омбудсмана и достављен једном таблоиду.

"Стефановић је политички инструментализован јер није успео да раздвоји страначку функцију послушника од државне функције", рекао је Грубач, наводећи да је Стефановић покретач незабележене кампање против независних тела.

Министар просвете владе у сенци Миодраг Стојковић упитао је ко стоји иза лобирања и одакле је притисак због којег је министар просвете Срђан Вербић повукао из скупштинске процедуре важан закон о уџбеницима.

Рекао је да се министар жалио да му лобирање издавача смета, наводећи да је то веома важан закон с обзиром да је годишње тржиште уџбеника вредно од 80 до 150 милиона евра, да у Србији има 80 издавача и да та, како је рекао, "џунгла" мора да се среди.

Новосадске демокате позвали су градоначелника Милоша Вучевића и СНС да раскине коалицију с организацијом "Динара-Дрина-Дунав", (3Д) пошто је двоје њених чланова окривљених у судском поступку за куповину гласова на локалним изборима 2012. то и признало.

Председник Градског одбора ДС Вељко Крстоношић је на конференцији за новинаре рекао да је двоје окривљених у поступку затражило од Тужилаштва да потпишу споразум о признању кривице.

Додао је да је тиме случај практично правно решен, "па је сад остало само то да суд изрекну законите пресуда за оне који су учествовали у тим нелегалним радњама".

"Верујем да је за Вучевића и СНС раскид коалиције са организацијом '3Д' изузетно тежак и болан корак, али је то једини политички и морално исправан одговор на расплет у поменутом судском поступку", рекао је Крстоношић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи