Русија забринута због великоалбанских претензија

Русија је забринута због последњих догађаја у Македонији, ситуације на Косову која не улива никакав оптимизам и испољавања великоалбанских претензија, рекао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

"Позивамо ЕУ да кроз своје присуство на Балкану обрати посебну пажњу на те веома узнемирујуће тенденције, посебно оне које се могу подвући под терористички контекст", рекао је Лавров у Београду на заједничкој конференцији за медије са Ивицом Дачићем.

Изражавајући забринутост због нових позива на велику Албанију, Лавров је рекао да не верује да "ико од разумних политичара може да остане равнодушан према томе", јавља Танјуг.

Он је оценио да су напади у Куманову добро припремљене терористичке акције и поновио велику забринутост Москве због ситуације на Косову и у Босни и Херцеговини.

ЕУ, према његовим речима, не треба да заузима кукавички став да је реч о појединачној епизоди.

"Убеђен сам да Брисел зна, али да тиме правдају неефикасност властитих напора", истакао је Лавров.

Поновио је да је и овде можда реч о менталитету конфронтације, али је напоменуо да се и има утисак да се и то дешава у контексту одбијања Македоније да уведе санкције Русији и спремности Скопља да учествује у пројекту "Турски ток".

"Не можемо да избегнемо осећај да постоји нека веза", нагласио је Лавров.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да идеја о албанском уједињењу на Балкану није наишла на значајнију осуду Брисела и Вашингтона, што за последицу има, како је навео, политичке, али и неке друге активности, попут оних у Македонији.

"Не смеју да постоје двоструки стандарди. Србију не интересује ко ће да влада у Македонији, нас интересује политичка стабилност и безбедност јер је она од значаја за читав регион", рекао је Дачић.

Политика великоалбанског национализма мора, како је истакао, да наиђе на оштру осуду, а не на блага саопштења која позивају на договор две стране. "Нема са терористима две стране, али то треба неко јасно да каже. Они или не схватају озбиљно Албанце или их толеришу", рекао је Дачић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи