Усвојенe измене Закона o заштити дизајна

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о правној заштити индустријског дизајна којима се прописује трајање заштите тог права, тако да индустријски дизајн може да важи најдуже 25 година.

Скупштина је ратификовала и споразуме Србије са Русијом и Македонијом о узајамном признавању јавних исправа о стеченом образовању и научним називима, а усвојила је и две скупштинске кадровске одлуке, чиме су посланици завршили седму седницу пролећног заседања, наводи Танјуг.

Рад ће наставити у уторак, када ће започети нову седницу, на којој ће дебатовати о изменама Закона о ваздушном саобраћају, избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, као и о предлогу аутентичног тумачења члана 54. Закона о високом образовању, који је поднео скупштински Одбор за уставна питања и законодавство.

Изменама Закона о правној заштити индустријског дизајна предвиђено је, поред осталог, да се право на индустријски дизајн стиче уписом у Регистар индустријског дизајна и траје пет година од датума подношења пријаве, а да се та заштита може, уз подношење захтева и плаћање одговарајуће прописане таксе, продужавати за периоде од по пет година, а најдуже до укупно 25 година.

Решење, према коме продужавање важења може вршити за периоде од по пет година, а најдуже до укупно 25 година, прихваћено је у Директиви ЕУ 98/71, а на билатералном скринингу указано је на потребу појашњења те законске одредбе.

Битна измена се односи и на питање доступности јавности индустријског дизајна, као кључног фактора који се узима у обзир приликом утврђивања новости и индивидуалног карактера индустријског дизајна.

Дефинише се опште правило према коме ће се индустријски дизајн сматрати доступним јавности ако је објављен, излаган, коришћен у промету робе и услуга или на други начин откривен пре дана подношења пријаве индустријског дизајна или датума признатог права првенства, али и изузетак по коме ће се сматрати и да је дизајн нов и има индивидуални карактер у случају када у стандардним токовима пословања није постојала разумна могућност да пословни кругови у Србији, који су специјализовани за дату област, сазнају за откривање индустријског дизајна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи