Реформа политичког система пре измене Устава

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић каже за РТС да је 125 до 150 број посланика који реално осликава број становника и величину наше државе. Ускоро ће бити оформљен тим за реформу политичког система. Прва конкретна решења до краја године, најављује Бабић.

Зоран Бабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је за све отворен позив Српске напредне странке за давање конкретних предлога који се тичу измене политичког система.

"Позив за реформу политичког система је отворен. Остало је само то да се договоримо о величини и формату акционог тима за измену полтичког система. Свих 12 посланичких група је делегирало своје представнике, али наша жеља је да то проширимо и на ванпарламентарне странке", указује Бабић.

Бабић напомиње да предлог може дати сваки грађанин коме је бољитак циљ, а тај предлог ће бити размотрен.

Додаје како нарочито очекује предлоге интелектуалаца, невладиних организација, цивилног сектора и представника САНУ.

Напомиње како је важно да се битне теме ставе на сто, и да се што пре нађе консензус, јер како каже, број од 250 посланика је неефикасан, гломазан и скуп.

Бабић указује како је 125 до 150 посланика у парламенту реалан број који осликава и становништво и величину Србије.

На питање како доћи до консензуса када су странке различитог мишљења, шеф посланичке групе СНС понавља да је најважније да се заборави на сујету и да се трага за тачкама спајања.

Подвлачи да ће ускоро бити оформљен тим за реформу политичког система и да мењање Устава сада није тема, али да може бити уколико се грађани за то определе.

Одбацује тврдњу која се појавила у медијима да ће странци мењати и писати Устав.

На критике опопзиције да рефома политичког система служи да се сакрију већи проблеми, Бабић одговара да уколико опопзиција мисли да је наш политички систем добар или може додатно да се прошири, онда то у Скупштини може и да каже.

Указује да ће се до првих решења доћи до краја ове године, и закључује како је неопходно поћи од лакших тема како би на ред стигло и решавање оних тежих.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи