Читај ми!

Давенпорт: Нема нових услова за Србију

Нема нових услова за Србију на путу ка Европској унији, а отварање првих поглавља у преговорима може се очекивати током ове године, рекао је у Суботици шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт.

Мајкл Давенпорт је рекао да не зна шта је потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић имао у виду када је рекао да ЕУ не зна шта ће са Србијом и да јој стално поставља нове услове, преноси Танјуг.

"Као што је недавно рекла Федерика Могерини током боравка у Београду – нема нових услова. Можда господин потпредседник има у виду шта је конкретно потребно да се отвори једно или друго поглавље. Не знам, треба да се обратите њему да сазнате шта има у виду", рекао је Давенпорт пред трибину у Јеврејској општини у Суботици.

Шеф Делегације ЕУ у Србији рекао је да се сада жели отварање првих поглавља у преговорима, чему претходи израда, како очекује, последњег нацрта акционог плана за поглавље 23, а након тога и за поглавље 24.

"Све то зависи од, с једне стране, Министарства правде, а с друге стране од Министарства унутрашњих послова. Ми смо спремни и на бази та два акциона плана, Европска комисија ће предати и акционе планове и препоруке земљама чланицама Европске уније", рекао је Давенпорт.

Упитан када се очекује отварање првих поглавља, Давенпорт је рекао да му је тешко да одговори на то питање пре но што погледа акциони план, али да ће се то десити ускоро.

"Мислим да ускоро, током ове године у сваком случају, можемо да причамо о отварању та два поглавља", рекао је Давенпорт.

На основу тога где је на путу евроинтеграција Србија била пре 3-4 године, а где данас, Давенпорт је оценио да је постигнут велики напредак Србије на том путу, подсетивши да је пре две године Србија добила статус кандидата за чланство, да је прошле године званично отворила преговоре, а да су сада завршени прегледи свих 35 поглавља.

"Реч је сада о томе када можемо да отворимо и да конкретно почнемо са преговорима у вези са појединачним поглављима у преговорима", навео је он.

Давенпорт сматра да су "сви свесни" тога да има много задатака, те да се због тога преговори желе почети са владавином права, борбом против корупције, борбом против дискриминације и слободом медија.

"То је полазна тачка", рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Упитан о стању слободе медија, Давенпорт је оценио да је Влада Србије предузела неколико важних корака како би се побољшала ситуација, наводећи сет медијских закона чија се конкретна примена сада очекује.

"Мислим да је Србија препознала да ситуација у медијима није идеална. Својом медијском стратегијом и усвајањем тих закона, пре свега је реч сада, током ове године, о примени у тој сфери", оценио је Давенпорт.

Упитан о ставу ЕУ према учешћу Србије на паради 9. маја у Москви, шеф делегације ЕУ у Србији рекао је да је "на свакој земљи да одреди шта ће да ради и где ће да учествује".

Оценивши 9. мај као велики датум за земље бившег Совјетског Савеза, због великог броја њихових жртава током Другог светског рата, Давенпорт је најавио да ће представници ЕУ 8. маја положити венце у Москви.

Подсетио је да је 9. мај од великог значаја и за ЕУ, због Шуманове декларације.

"Ово је дан Роберта Шумана, где размишљамо о почецима Европске уније и о будућности наше заједничке европске визије. Укључујући и Србију као будућу земљу чланицу Европске уније", рекао је Давенпорт.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи