Читај ми!

Опозиција тражи смену председнице парламента, Маја Гојковић згрожена

Опозиционе Демократска странка, Социјалдемократска странка и Нова странка затражиле су од премијера Александра Вучића да смени председницу парламента Мају Гојковић јер се "опозицији не дозвољава изношење ставова о тачкама на дневном реду". Маја Гојковић згрожена понашањем опозиције.

На заједничкој конференцији за новинаре, Борислав Стефановић (ДС), Јанко Веселиновић (СДС) и Зоран Живковић из Нове странке затражили су и смену потпредседника парламента Игора Бечића из истог разлога, преноси Танјуг.

Они су од премијера затражили да на место председника парламента постави особу која има више разумевања, правног знања и слуха за другачије мишљење, а да Гојковићева и Бечић раде неке друге послове.

Веселиновић је рекао да је Гојковићева без икаквог повода и упоришта у Пословнику изрекла две опомене његовом страначком колеги Марку Ђуришићу, како се "не би причало о веома лошем пројекту 'Београд на води', који нема упориште у Уставу и законима и руши уставни поредак".

"То можда не би било толико опасно, јер се такве ствари догађају опозицији, да председница није изрекла једну ствар која у парламетну није забележена, да ће она предложити да народни посланици убудуће за непослушност обављају друштвено-користан рад", рекао је Веселиновић.

Навео је да је опозиција до сад три пута изашла заједно пред јавност, кад је тражила смену председника државе, данас пре подне поводом пребијања посланика "Заједно за Србију" и после изјаве председнице парламента, јер је "репресија постала неиздржива".

"Својим понашањем председница парламента показује да није способна да обавља своју функцију", рекао је Живковић и затражио од Вучића да смени председницу парламента, осим ако "неће сам да преузме одговорност".

Упитан да ли данашњи заједнички наступ представља уједињење опозиције, Живковић је рекао да ово не треба везивати за страначко уједињење, већ да они сарађују кад ситуација то захтева.

Стефановић је рекао да је данас председавајући оголио правно насиље које спроводи већ месецима, јер је одузео реч посланику без разлога а онда и упутио посланике на друштвени рад.

"Следећи корак је да неистомишљеници носе јавно обележје", рекао је Стефановић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је данас посланицима који су се жалили на висину новчаних казни, због изречених опомена на седницама парламента, да се може размислити да се те казне замене друштвено-корисним радом.

Потпредседник Скупштине Србије Игор Бечић рекао је раније да га је, након одређивања паузе у парламенту, шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић вербално напао и претио му батинама.

Гојковић: Згрожена сам и запањена

Посланици опозиције желе да обесмисле рад парламента и таквим понашањем сам згрожена и запањена, каже председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Маја Гојковић наводи да председник парламента и посланици владајуће већине данима раде под притиском.

"Сваки дан слушамо увреде које нам посланици опозиције шаљу. Желе да прекинемо рад, да обесмисле парламент и унизе углед дома који је представничко тело свих грађана", истиче Гојковићева.

Наводи да је запањена и згрожена, јер посланици опозиције својим понашањем вређају све грађане који су изашли на изборе и који су их изабрали.

Гојковићева наглашава да ће наставити да председава седницама поштујући грађане и Пословник о раду парламента.

"То ћу чинити сваки пут кад се изрекне увреда неком посланику. Данас је један посланик колегама из СНС-а рекао да су глупи, да не знају да читају", каже Гојковићева и подсећа да су посланици опозиције на исти начин вређали и министре.

Наводи да су се поједини посланици жалили што за грубе поступке добијају мере опомене, односно искључење са седнице или финансијске казне.

"Кад им је понуђено да те мере замене друштвено-корисним радом, изашли су пред новинаре и најгрубљим лажима поново вређали парламент", објашњава председница парламента.

Поручује да ако неко од посланика не жели да ради у интересу грађана Србије, онда свако јутро кад крене на посао треба да размисли кога то представља.

Поводом вербалног сукоба посланика СНС-а Игора Бечића и посланика СДС-а Марка Ђуришића, Гојковићева каже да се Ђуришић непримерено понашао, вређао и претио Бечићу, као и да се још пре два дана посланицима СНС-а обраћао псовкама.

"Посланици имају дужност да чувају достојанство парламента у сваком тренутку кад се налазе у овом здању. Лепо понашање није важно само кад укључе микрофон", наводи Гојковићева.

Сматра да такво понашање опозиције није случајно, јер опозиција жели да унизи рад парламента.

Опозиционе Демократска странка, Социјалдемократска странка и Нова странка затражиле су раније данас од премијера Александра Вучића смену председнице парламента Маје Гојковић, јер се опозицији не дозвољава изношење ставова о тачкама на дневном реду.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи