Читај ми!

Тачи: Идеја "велике Албаније" смишљена у Београду

Дан након што су Београд и Брисел осудили изјаву албанског премијера Едија Раме о "националном уједињењу Косова и Албаније", косовски министар спољних послова Хашим Тачи поручио је из Загреба, где је боравио у једнодневној посети, да је идеја "велике Албаније" смишљена у Србији.

"Идеју 'велике Албаније' нису смислили Албанци, него непријатељи Албанаца", рекао је Тачи за хрватску агенцију Хина.

Тачи је додао да је прикључење Европској унији "воља и жеља грађана и политичког вођства Косова и Албаније, свих Албанаца", преноси Танјуг.

Хашим Тачи је рекао да се споразум о нормализацији односа Београда и Приштине спроводи, и да је потребно да се локални Срби интегришу у косовску полицију, судство и правосуђе... уз поруку да је "српски сан о отцепљењу дела Косова заувек завршен".

"Неће бити ни аутономије тог дела Косова, ни 'Републике Српске', ни поделе Косова. Настојање Србије да подели Косово је било врло опасно, јер свака земља у региону има по једну Митровицу, попут нас", рекао је Тачи уз напомену хрватске агенције да је реч о граду који је "симбол етничких подела на Косову".

Тачи је сигуран да ће Београд пре или касније признати независност јужне српске покрајине било "корак по корак" током приступања Србије Европској унији, или кроз "истовремено прикључење Косова и Србије Унији".

"Постане ли Србија чланица пре Косова, биће то велика грешка са историјским и стратешким последицама за цели регион", каже косовски министар, који страхује да би "Србија као чланица ЕУ могла да има негативан став према Косову".

Тачи сматра да највећу помоћ коју ЕУ може дати Косову и Србији јесте да цео регион уђе у ЕУ истовремено, као "група".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи