Одбор: Министарство и ВБА нису наредили праћење странака

Скупштински Одбор за контролу служби безбедности закључио је да нико у Министарству одбране и Војнобезбедносној агенцији није наложио или наредио припадницима те агенције да прикупљају податке и сазнања која се тичу активности политичких партија.

Одбор је на данашњој седници, како пише на сајту парламента, разматрао извештај генералног инспектора служби Министарства одбране о ванредном надзору ВБА, који је извршен 18. и 19. марта, преноси Танјуг.

Извештај је разматран ради установљавања законитости поступања те агенције у прикупљању података садржаних у документу СП 1696-1/14 од 14. новембра 2014. године.

Тај документ је на једној од претходних седница Одбора показао заштитник грађана Саша Јанковић, тврдећи да су у њему садржани наводи да су припадници ВБА пратили митинг СРС у новембру 2014. године.

Одбор је закључио и да су подаци о активностима присталица Српске радикалне странке у новембру 2014. године добијени разменом података и сазнања са другим субјектима безбедности на простору покрајине Војводине.

Такође, закључено је да је ВБА прикупљала податке о угрожености штићених лица и објеката, а не о политичким активностима и да их је, на основу писаног захтева, уступила МУП-у Србије.

То скупштинско тело је подржало предлог генералног инспектора служби да Савет за националну безбедност у складу са Уредбом о одређивању послова безбедносне заштите одређених лица и објеката у што краћем року донесе одлуку о контраобавештајној и безбедносној заштити премијера Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи