Читај ми!

Посланици о Железари и легализацији канабиса

У делу седнице парламента за постављање питања представницима власти, посланици су, између осталог, тражили да им се достави уговор са фирмом "ХКП инжењеринг" која је преузела управљање Железаром, као и да им се одговори да ли Министарство здравља размишља да у наредном периоду дозволи лечење канабисом.

Посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић затражио је од министра привреде Жељка Сертића да достави уговор са фирмом "ХКП инжењеринг" која је преузела управљање Железаром Смедерево у наредне три године.

Ђуришић је рекао да је било најава да ће тај уговор бити јаван и да ће се видети које су обавезе пред менаџментом, а које пред Србијом, посебно у вези са накнадама за тим менаџера.

Ђуришић је упитао и колике су биле залихе у челичани у тренутку кад је менаџмент преузео железару, кад ће кренути набавка нових сировина и из којих средстава.

"Све то оставља доста простора за питања и спекулације о томе какво је стање у Железари и каква је будућност те фабрике за Србију", рекао је Ђуришић на почетку седнице која је резервисана за постављање посланичких питања.

Дубравка Филиповски (НС) упитала је министра здравља Златибора Лончара да ли то министарство размишља да у наредном периоду дозволи лечење канабисом.

Указујући да стопа умрлих од рака у Србији расте из године у годину и да велики број болесника корисити уље канабиса за лечење и издваја огромне стопе новца за уље које је врло често сумњивог квалитета, Филиповски је питала министра здравља да ли се размишља о изменама Закона о психоактивним и контролосаним супстанцама.

Филиповски је навела и да је потребна стручна анализа по овом питању, јер је део струке за а део против.

Иван Јовановић (ДС) питао је владу кад ће изаћи у сусрет привредницима у Србији који су претпрели огромну штету у прошлогодишњим поплавама и омогућити Пореској управи да отпише ПДВ на робу која је оштећена.

"Да би опстали у свом послу, држава мора да има слуха да примени законе", рекао је Јовановић.

Јовановић је упитао министарку Зорану Михајловић ко су извођачи и подизвођачи који раде на Коридору 11.

Питао је и кад ће влада изаћи у сусрет грађанима у насељу Врбица у Краљеву, који протестују због изливања Западне Мораве, и обезбеди изградњу бедема.

"Протесте организују одборници власти који прозивају неку имагинарну власт да им помогне, а не позивају владу. Ја хоћу да помогнем одборницима власти па их питам кад ће изаћи у сусрет грађанима", рекао је Јовановић.

Жика Гојковић (СПО) питао је шта се десило са изменама Закона о реституцији које је предложила радна група министарстава правде и финансија и Агенције за реституцију, а које се тичу питања супституцује, што је посебно важно, како је рекао, кад је у питању пољопривредно земљиште.

"Изменама закона које предлаже радна група влада је имала прилику да исправи једну од највећих неправди и вратило би се поверење грађана у државу, али и страних инвеститора, јер би држава коначно решила шта је њена имовина", рекао је Гојковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи