Читај ми!

Скупштина о амандманима на закон о "Београду на води"

Посланици Скупштине Србије расправљали су о седамдесетак амандмана поднетих на лекс специјалис о пројекту "Београд на води", након чега су изгласали тај закон.

23.43 - Посланици завршили расправу и усвојили закон у начелу. 

22.50 - Расправа о амандманима на лекс специјалис о "Београду на води" још увек траје.

19.30 - Гласање о лекс специјалису очекује се нешто пре 22 часа, јавља извештач РТС-а.

15.30 - Министар Душан Вујовић је рекао да ће експропријација земљишта "Београд на води" коштати у просеку 19,24 евра по квадратном метру, што је, како је истакао, "врло ниска цена".

13.10 - Досадашња расправа о појединостима протиче у критикама опозиције и тврдњама да се јавни интерес замењује приватним.

11.20 - Министар финансија Душан Вујовић посланицима образлаже одлуке Владе на предложене амандмане.

10.10 - Посланици Скупштине Србије користе своје право да поставе питања представницима власти.

Министар финнасија Душан Вујовић, који је бранио закон пред посланицима, рекао је да ће експропријација земљишта "Београда на води" коштати у просеку 19,24 евра по квадратном метру, што је, како је истакао, "врло ниска цена".

"Трошкови експропијације ће, бити око 850 милиона (динара), што је предвиђено буџетом ове године и око 40 милиона евра у наредних пет година. Кад се подели 170 хектара са том свотом добија се износ од 19,24 евра по квадратном метру, што је врло ниска цена", навео је  Вујовић.

Према речима Вујовића, у образложењу закона се наводи и да ће уређење јавних површина бити 33 милијарде динара, што је отприлике 161 евро по квадратном метру.

"То је, такође, јако ниско у односу на просечну цену квадратног метра у Београду, истакао је министар.

Посланици опозиције, као и у начелној расправи, тврде да се јавни интерес замењује приватним, на шта владајућа већина, као и министар правде Никола Селаковић, поручују да је реч искључиво о јавном интересу, будући да ће донети инвестицију вредну 3,5 милијарди евра.

Селаковић је опозицију оптужио за "извртање тезе", поручујући да се предложеним законом дефинише јавни интерес и предвиђа поступак експропријације.

"Какав приватни интерес, какве компаније? Све време мешате основне ствари. Ми овде причамо да се овим законом утврђује јавни интерес", рекао је Селаковић у амандманској расправи о предложеном закону.

Послани СНС-а Александар Јовичић подсетио је да је влада Мирка Цветковића 2010. године усвојила лекс специјалис о подстицају грађевинској индустрији у вези са изградњом насеља Степа Степановић, те навео да је тада све урађено ван конкурса.

"Представници бившег режима се разбацују милионима, то им је у крви", рекао је Јовичић, истичући да предложени закон омогућава прилив инвестиција, за разлику од Цветковићевог, и то у износу од 3,5 милијарди евра.

"Није вама проблем 'Београд на води'. Ви сте имали 'Менхетн на води', од њега нисмо имали ништа. Претпостављам да би тај Менхетн данас градио неко ко више нема привилегије. Вас то боли. За нас постоје само интереси грађана, не постоје интереси Мишковића нити било кога другог", рекао је Јовичић.

Његов страначки колега Зоран Бабић рекао је да је пројекат "Београд на води" реалност, као што је реалност и да је бивша власт оставила 400.000 грађана без посла.

"Реалност је да ће, уместо отпада и шута, бити јавне површине, паркови, вртићи, школе, установе културе, све оно што предлагачи амандмана (опозиција) не желе да виде", рекао је Бабић и поручио да је интерес да Београд изградњом пројекта постане европска и светска метропола.

За Балшу Божовића из Демократске странке, Влада покушава упорно да предочи јавности да је у питању јавни интерес, иако то није, те поручује да ће "једног дана правосудни органи имати пуне руке посла због тога".

"Ви можете да ставите да је данас 13. август и да, пошто имате већину, то и усвојите... Ви на основу већине покушавате да вређате здраву памет Србије", рекао је Божовић, који тврди да ће Влада Србије без било каквог уговора поклонити земљиште које вреди 500 милиона евра и то "пријатељу премијера".

Социјалдемократе поручују да предложеним законом законадавац излази из општег оквира јавног интереса, што је "опасан преседан".

Посланик Нове странке Владимир Павићевић рекао је да је пројекат "Београд на води" супротност свему што је рађено и што је традиција у два века урбаног развоја Београда, јер је, објашњава, увек постојао план, пројекат, па градња.

"У овом случају имамо макету, па градњу, а пројекта нема", рекао је Павићевић.

Влада је прихватила амандман посланика Социјалдемократске странке Александра Сенића, којим је затражено да се из назива Предлога закона избрише реч "изградња", те ће он гласити Предлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта "Београд на води".

Скупштина је пре два дана завршила начелну расправу о том посебном закону који је посланицима образложио премијер Александар Вучић, а која је трајала више од 13 сати.

Премијер Вучић је тада подвукао да нема тајни у пројекту "Београд на води" чија је изградња, како је поручио, у интересу целе државе.

Вучић је позвао опозицију да се укључи у пројекат "Београд на води", изнесе све примедбе које могу да доведу до тога да тај пројекат буде бољи и предложио им да укључе своје представнике у предузеће "Београд на води" и "контролишу сваки динар".

Уговор са инвеститором је направљен на најкраћи рок од пет година из кога тај инвеститор, како је рекао, може да изађе само уколико уговорне обавезе преузме купац.

"Не можете ни замислити веће и боље гаранције", рекао је Вучић и додао да у тексту образложења прецизно пише и колико је новца потребно за експропријацију.

Образлажући пројекат Београда на води премијер је поручио да се велики градови граде на великим сновима и на пројектима чија визија застрашује.

"Надам се и да ће се све ово завршити прелепом сликом Београда, модерне и запослене Србије", закључио је премијер.

Вучић је поручио и да у израду пројекта треба укључити што више српских компанија и истакнутих архитеката, урбаниста, као и да материјалe за изградњу треба узимати из Србије, те је додао да се инвеститори из Уједињених Арапских Емирата већ распитују о домаћим компанија које су способне да раде на том пројекту.

Премијер очекује и да ће се, чим крене градња "Београда на води", број страних туриста удвостручити.

Опозиција сматра да ће закон, за који кажу да ће свакако бити усвојен јер за то постоји већина, увести праву несигурност, док већина истиче да ће пројекат "Београд на води" подићи грађевинску индустрију, довести до веће запослености и побољшања туристичке понуде главног града и Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи